Sağlıklı bir insanda nefron kanallarında bazı maddelerin miktarlarındaki değişim grafikte gösterilmiştir.
Buna göre,
I. X maddesinin proksimal tüpteki miktarının azalmasında sadece pasif taşıma ile geri emilimi etkili olmuştur.
II. Z maddesinin miktarındaki değişim nefron kılcallarından distal tüpe salgılama ile gerçekleşmiştir.
III. Y maddesi süzülme ile Bowman kapsülüne geçen ancak değişime uğratılmadan idrarla birlikte vücuttan uzaklaştırılan kreatinin olabilir.
Yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Cevap İçin Tıklayınız...
Cevap: E
🔍 Grafiği Yorumlayalım:
X maddesi: Bowman kapsülünden sonra proksimal tüpte hızlıca azalıyor → geri emilme olduğunu gösteriyor.
Z maddesi: Henle kulpundan sonra, distal tüpte artış gösteriyor → bu artış yalnız salgılama (sekresyon) ile açıklanabilir.
Y maddesi: Miktarı baştan sona sabit → hiçbir değişime uğramamış, yani geri emilmemiş ve salgılanmamış → direkt süzülmüş ve idrarla atılmış.
🧠 Şimdi ifadeleri değerlendirelim:
I. X maddesinin proksimal tüpteki miktarının azalmasında sadece pasif taşıma ile geri emilimi etkili olmuştur. ❌ Yanlış Proksimal tüpte hem pasif hem aktif taşıma etkilidir. Özellikle glikoz, aminoasit gibi maddeler aktif taşıma ile emilir. Bu ifade “sadece pasif” dediği için yanıltıcıdır.
II. Z maddesinin miktarındaki değişim, nefron kılcallarından distal tüpe salgılama ile gerçekleşmiştir. ✅ Doğru Z maddesi distal tüpte aniden artıyor → bu sadece salgı (sekresyon) ile olabilir. Bu da peritübüler kılcallardan distal tüpe aktif geçiş demektir. ✔️ Bu ifade doğrudur.
III. Y maddesi süzülme ile Bowman kapsülüne geçen ancak değişime uğratılmadan idrarla birlikte vücuttan uzaklaştırılan kreatinin olabilir. ✅ Doğru Kreatinin: → Glomerulustan süzülür → Geri emilmez → Az da olsa distal tüpte salgılanabilir, ama temel özelliği değişmeden atılmasıdır. Grafik, baştan sona değişmeyen bir maddeyi gösteriyor → bu tanıma kreatinin çok uygun. ✔️ Bu ifade de doğrudur.
Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!
Efeler-Aydın
info@biyolojihikayesi.com
................
©
Biyoloji Hikayesi.
All Rights Reserved. Designed by
Biyoloji Hikayesi
Distributed By:
Hamza EROL