Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
11.Sınıf Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi Konusuna Ait Çalışma Soruları
11.Sınıf Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6340

Aşağıda midenin yapısı verilmiştir.

Midenin yapısı ve çalışması ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A. Midenin yapısında bulunan boyuna, enine ve çapraz kaslar midede fiziksel sindirimin gerçekleşmesini sağlar.
B. Mide iç yüzeyinde mukoza tabakasına sıralanmış içinde lenf ve kılcal damarları bulunduran parmak şeklinde uzantılar (villus) yer alır.
C. Kardia (mide ağzı)'nın çalışması bozulursa midedeki asitli bulamaç yemek borusuna kaçar. Bu duruma reflü denir.
D. Mide kaslarında bantlaşmalar görülmez.
E. Midenin ince bağırsakla birleştiği kısma pilor (mide kapısı) denir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 2. 5638

Şekilde K, L, M, N, P ve R ile gösterilen organların hangilerinde mekanik (fiziksel) sindirim gerçekleşir?

A. K, L, P
B. L, M, N
C. M, N, R
D. L, N, R
E. L, N, P

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 3. 5772

- Besinlerin sindirim enzimi kullanılmadan küçültülmesi işlemine denir.

- Dişin dıştan görünen kısmına denir.

- Yutağın altında bulunur ve yutkunma sırasında soluk borusunu kapatarak besinin soluk borusuna kaçmadan doğrudan yemek borusuna iletilmesini sağlar.

- Kaburga kemiklerinden leğen kemiği boşluğuna kadar olan kısmı örten bağ dokulu zardır.

Yukarıda verilen tanımlar arasında aşağıda kavramlardan hangisinin karşılığı yoktur?

A. Fiziksel (mekanik) sindirim
B. Kilus Borusu
C. Gırtlak Kapağı (epiglotis)
D. Periton (karın zarı)
E. Taç

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 4. 6105

- İnsanda soluk borusu ve yemek borusunun birleşim yeridir.

- Yapının altında bulunan gırtlak kapağı (epiglotis) yutkunma sırasında soluk borusunu kapatarak besinin soluk borusuna kaçmadan doğrudan yemek borusuna iletilmesini sağlar.

Özellikleri anlatılan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A. Mide
B. Gırtlak
C. Yutak
D. Ağız
E. Yemek Borusu

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 5. 5849

Yemek borusu ile ilgili,

I. Peristaltik hareketlerle besinleri mideye ulaştırır.

II. Dıştan içe doğru bağ doku, düz kas ve mikrovilluslu epitel dokudan oluşur.

III. İç yüzeyinde bol miktarda mukus salgılanır.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 6. 6365

Aşağıdakilerden hangisi midenin çalışması üzerinde etkili değildir?

A. Vagus Siniri
B. Aldosteron hormonunun salgılanması
C. Besinin kokusunun algılanması
D. Gastrin hormonunun düzenleyici etkisi
E. Besinin mideye temas etmesi

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 7. 5987

İnsan sindirim sisteminin yapı, görev ve işleyişiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Sindirim sonucu oluşan monomerler difüzyon ve aktif taşıma ile hücrelere alınır.
B. İnsanlar heterotrof olduğundan ihtiyaç duyduğu organik ve inorganik molekülleri dışarıdan almak zorundadır.
C. Besinlerin mide ve ince bağırsakta eksik kalan sindirimleri endositoz ile alındıktan sonra hücre içinde lizozom enzimleri ile tamamlanır.
D. Büyük moleküllerin hücre zarından geçebilecek hale getirilmesine sindirim denir.
E. Sindirim sonucu oluşan besin monomerleri hücrelere kan yoluyla ulaştırılır.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 8. 6025

Yukarıda besinin ilerleyişini ifade eden hareketle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A. İstemsiz olarak gerçekleşir.
B. ATP harcanır.
C. Besinin mekanik sindirimi yapılır.
D. Tersine olursa kusma olayı gerçekleşir.
E. İnce bağırsakta da gözlenir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 9. 6381

Aşağıda yarı geçirgen zar ile A ve B bölgelerine ayrılmış kap optimum sıcaklık ve pH değerine getiriliyor.

Image

Bir süre sonra,

I. Her iki bölmedeki glikoz yoğunlukları eşitlenir.

II. Her iki bölmeye iyot damlatıldığında mavi - mor renk oluşur.

III. Her iki bölmedeki su miktarında azalma olur.

Verilen değişimlerden hangileri gerçekleşir? (Nişasta iyot varlığında mavi - mor renk oluşturur.)

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 10. 6214

I. Bağ doku bulundurma

II. Mekanik sindirim yapma

III. Kimyasal sindirim yapma

IV. Peristaltik hareket gerçekleşmesi

Yukarıda verilenlerden yemek borusu ve midede görülenleri hangileridir?

A. Yemek Borusu → I, IV    Mide → II, III, IV
B. Yemek Borusu → I, II, IV    Mide → I, II, III, IV
C. Yemek Borusu → I, IV    Mide → I, II, III, IV
D. Yemek Borusu → I, III    Mide → II, IV
E. Yemek Borusu → I, III, IV    Mide → I, II, III, IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri