Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
12.Sınıf Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi Konusuna Ait Çalışma Soruları
12.Sınıf Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6440

Aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşirken ATP harcanmaz?

A. Amino asitler arasında peptit bağı kurulurken
B. tRNA'ya amino asit bağlanırken
C. DNA'dan mRNA sentezlenirken
D. DNA'dan tRNA sentezlenirken
E. Kodonlar ve antikodonlar arasında zayıf H bağı kurulurken

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Translasyon olayı gerçekleşirken kodon ile antikodonlar arasında zayıf H bağları kurulurken ATP harcanmaz. Amino asitler arasında peptit bağı kurulurken ATP harcanır. tRNA'ya amino asit ester bağıyla bağlanırken ve RNA sentezinde de ATP harcanır.

Soru 2. 6350

DNA'nın kendini eşlemesi sırasında

I. DNA helikaz

II. DNA polimeraz

III. DNA ligaz

Enzimlerinden hangilerinin faaliyeti sonucu ortamdaki su miktarı artar?

A. Yalnız II
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

DNA helikaz faaliyeti sırasında ATP hidroliz olur. Zayıf hidrojen bağları kopar. DNA polimeraz ve DNA ligaz enzimleri fosfodiester bağı oluştururken su açığa çıkar.

Soru 3. 6616

DNA molekülü RNA'dan farklı olarak

I. Kendini eşleyebilme

II. Nükleotitlerden oluşma

III. 5C'lu şeker bulundurma

IV. Fosfat bulundurma

Özelliklerden hangilerine sahiptir?

A. Yalnız I
B. I ve III
C. II ve IV
D. III ve IV
E. I, II ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

II, III ve IV öncüllerindeki özellikler her iki nükleik asit için de geçerlidir. RNA, DNA tarafından sentezlenir.

Soru 4. 6675

DNA replikasyonunda,

I. DNA ligaz

II. DNA helikaz

III. DNA polimeraz

Emzimlerinden hangileri kullanılarak fosfodiester bağı kurulur?

A. Yalnız II
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

DNA helikaz DNA'nın zayıf hidrojen bağlarını kopararak sarmal zincieleri ayırır, fosfodiester bağı oluşumunda görev almaz.

Soru 5. 6028

Bütün RNA çeşitlerinde,

I. Zayıf hidrojen bağı bulundurma

II. Polinükleotit yapılı olma

III. Tek zincirli olma

Özelliklerinden hangileri ortaktır?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

mRNA'da zayıf hidrojen bağı yoktur. Bütün RNA'lar polinükleotit yapılı olup tek zincirlidir.

Soru 6. 6591

DNA molekülü ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?

A. Antiparalel iki zincirden oluşur.
B. Pürin bazlarının sayısı bir zincirdeki nükleotit sayısına eşittir.
C. Genetik bilgiyi nesilden nesile aktarır.
D. Kendini eşleyebilir.
E. Pürin bazlarının karşısına pürin, pirimidin bazlarının karşısına pirimidin bazları gelir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

DNA'daki çift zincirlerde pürin bazlarının karşısına her zaman pirimidin bazı, pirimidin bazlarının karşısına her zaman pürin bazları gelir.

Soru 7. 6005

I. mRNA

II. tRNA

III. rRNA

Yukarıda RNA çeşitleri verilmiştir. Hücrede bu RNA çeşitlerinin bulunma oranlarının çoktan aza doğru sıralanması aşağıdakilerden hangisidir?

A. I > II > III
B. III > II > I
C. I = III > II
D. II < III > I
E. III > I > II

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

RiTiM olarak kodlayabiliriz. Çoktan aza doğru rRNA > t RNA > mRNA'dır.

Soru 8. 6018

I. Hücre bölünmesi sırasında kendini eşler.

II. Protein sentezinde şifre vericidir.

III. Tüm canlı hücrelerde bulunur.

IV. Kendine özgü bazı urasildir.

Yukarıda verilen özelliklerden hangileri sadece RNA'ya aittir.

A. Yalnız II
B. Yalnız IV
C. II ve IV
D. III ve IV
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

  • I, II ve III'üncü öncüller DNA içinde gerçekleşir.
  • Fakat urasil sadece RNA'ya aittir.

Soru 9. 6468

I. Ortamdaki urasil

II. Ortamdaki deoksiriboz

III. ATPaz

IV. H2O

V. Zayıf hidrojen bağı

Yukarıda verilen yapılardan hangileri DNA'nın kendini eşlemesi sırasında artar?

A. I ve II
B. II ve III
C. II ve IV
D. IV ve V
E. II, IV ve V

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

  • Urasil ve ATPaz değişmez.
  • Deoksiriboz azalır.
  • Su ve zayıf hidrojen bağı ise artar.

Soru 10. 6636

Ağır DNA'ya sahip bakteriler N14'lü ortama konularak bulundukları ortamda üç kez bölünmeleri sağlanıyor. Bölünmeler sonucu hücrelerin DNA'ları incelendiğinde,

I. Bölünme sayısının artışı ile; ağır azot taşıyan DNA'yı bulunduran bakterilerin oranı azalırken, normal azot taşıyan DNA'yı bulunduran bakterilerin oranı artar.

II. İlk bölünme sonucunda oluşan hücrelerin tamamı melez DNA'ya sahiptir.

III. Üçüncü bölünmesonucunda oluşan hücrelerde ağır azot taşıyan DNA'lar bulunmaz.

İfadelerinden  hangileri söylenemez?

 

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

  • Replikasyon sırasında ortamda bulunan N14'lü nükleotitler kullanılır.
  • Bu nedenle ağır azot taşıyan RNA'yı içeren bakteri sayısı her bölünmede azalır.
  • Fakat kaç bölünme gerçekleşirse gerçekleşsin en başta sahip olunan ağır azot taşıyan DNA'lar korunur ve oluşan hücrelerin ikisinde bu DNA'lara rastlanır.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri