Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
TYT 10.Sınıf Kalıtımın Genel İlkeleri Konusuna Ait Çalışma Soruları
TYT 10.Sınıf Kalıtımın Genel İlkeleri Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6396

Diploid (2n) bir canlıda vücut kromozomlarıyla aktarılan bir karakter için,

I. Homolog kromozomun sadece bir karakterle ilgili alel geni bulundurması

II. Karaktere etki eden genlerin dominant veya resesif özellikte olması

III. Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında taşınmaları

Açıklamalarından hangileri söylenebilir?

A. I ve II
B. Yalnız II
C. I ve III
D. II ve III
E. Yalnız III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 2. 6177

Aşağıda farklı canlılara ait bazı özelliklerin görselleri verilmiştir.

Numaralandırılmış canlıların hangilerinde gözlenen özelliklerin ortaya çıkmasında, çevresel faktörler etkili olmuştur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. Yalnız IV
E. II ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 3. 5744

I. Diploit kromozomlu canlılarda çiftler halinde bulunur.

II. Homolog kromozomda karşılıklı bulunur.

III. Aynı kromozom üzerinde taşınır.

IV. Bir karakter üzerinde aynı etkiyi gösterir.

Alel genler ile ilgili olarak verilen yukarıdaki kavramlardan hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve IV
E. III ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 4. 5783

Diploit hücrelerde bir karakterin kalıtımdan sorumlu olan anne ve babadan gelen her bir gene alel gen denir. Vücut hücrelerinde, kromozomların homoloğu bulunur.

Buna göre, E, M ve N homolog kromozomlara sahip bireylerle ilgili,

I. E bireyi heterozigot dominant genotipe sahiptir.

II. M bireyinin fenotipinde çekinik genini özelliği ortaya çıkar.

III. N bireyi ebeveynlerinden ilgili karakter için farklı özelliklere sahip genleri almıştır.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnızs III
D. I ve II
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 5. 6668

I. Genin kromozom üzerinde bulunduğu bölgeye lokus denir.

II. Etkisini dominant gen varlığında gösteren alel gen resesif gendir.

III. Heterozigot durumda fenotipte etkisini gösteren alel gen dominant gendir.

IV. Diploit canlıda (2n) bir karakter için aynı alel genleri taşıyan bireyler homozigottur.

Yukarıdaki kavramlardan hangisi kalıtımın genel easaları ile ilgili doğru değildir?

A. Yalnız II
B. I ve II
C. Yalnız III
D. Yalnız IV
E. III ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 6. 6439

Tabloda kalıtım ile ilgili bazı kavramlar I numaralı sütunda ve bu kavramlara ilişkin açıklamalar II numaralı sütunda verilmiştir.

  I   II
1. Dominant a. Genin kromozom üzerinde bulunduğu bölge
2. Resesif gen b. Fenotipte her durumda etkisini gösteren genler
3. Lokus c. Diploit canlılarda sadece homozigot durumda etkisini gösteren gen
4. Alel gen d. Anne ve babadan gelen bir karakterin kalıtımından sorumlu gen çifti

Tablodaki kavramlar ve açıklamaların doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir.

A. 1 → a 2 → b 3 → c 4 → d
B. 1 → c 2 → b 3 → a 4 → d
C. 1 → b 2 → a 3 → d 4 → c
D. 1 → c 2 → b 3 → d 4 → a
E. 1 → b 2 → c 3 → a 4 → d

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 7. 6673

Bir canlının belli bir karakter yönüyle heterozigot olduğu,

I. Ebeveynlerinden ilgili karakter için baskın ve çekinik genleri ayrı ayrı alması

II. Fenotipinde baskın gen özelliğinin görülmesi

III. Farklı karakterlere ait özelliklerin aynı kromozom üzerinde taşınması

Durumlarından hangilerine bakılarak kesin olarak söylenir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 8. 6133

Kalıtımın genel esasları ile ilgili bazı kavramların özellikleri verilmiştir.

I. Bir karakter ile ilgili alel genler farklı olduğunda heterozigot denir.

II. Bir karakterin ortaya çıkmasında alel genler rol oynar.

III. Canlılardaki karakterler ya baskın ya da çekinik olan iki farklı gen ile belirlenir.

IV. Çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan dış görünüşe genotip denir.

Numaralandırılan kavramlardan hangileri doğru değildir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. II ve IV
E. I, II ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 9. 6716

  • Bir torbada üç tanesi yeşil, iki tanesi sarı olan beş bezelye bulunmaktadır.
  • Torbadan bir bezelye çıkarılıyor ve tekrar torbaya konulduktan sonra ikinci bir bezelye daha çıkarılıyor.
Torbadan ilk çıkan bezelyenin sarı, ikinci çıkarılan bezelyelerin yeşil olma ihtimali nedir?

A. 1/5
B. 3/4
C. 2/25
D. 3/25
E. 6/25

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

2/5 (Birinci bezelyenin sarı olma ihtimali)  x 1/5 (İkinci bezelyenin yeşil olma ihtimali) = 6/25

Soru 10. 6199

Bir popülasyonun kuşakları boyunca görülmeyen kalıtsal bir özelliğini izlenen bir kuşaktaki bazı bireylerde gözlenmesi;

I. Mutasyon

II. Modifikasyon

III. Adaptasyon

Durumlarından hangilerinin gerçekleşmesi sonucunda oluşmuş olabilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. I ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

  • Bir türde olmayan kalıtsal bir özelliğin açığa çıkması mutasyonla ilgilidir.
  • Modifikasyonlar, genin işleyişindeki değişim olup kalıtsal bir özellik oluşturmaz.
  • Adaptasyonlar, doğal seçilimin ürünü olarak kalıtsal olan ve avantaj sağlayan özelliklerdir. Bu nedenle her adaptasyon türün her kuşağında ve tüm bireylerinde gözlenir.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri