Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
TYT 9.Sınıf Hücrenin Yapısı Konusuna Ait Çalışma Soruları
TYT 9.Sınıf Hücrenin Yapısı Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 5811

Hücresel yapılarla ilgili,

I. Olgun alyuvarlarda ve çekirdek sıvısında protein sentezi gerçekleşmez.

II. Ribozom alt birimleri çekirdek zarındaki porlardan geçebilir.

III. Ribozom ve çekirdekte bulunan kalıtım materyali nükleoprotein yapılıdır.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

• Alyuvarlar olgunlaştıklarında çekirdeklerini ve organellerini kaybeder. Çekirdek sıvısında protein sentezi gerçekleşmez (I → Doğru).

• Çekirdek porları ribozom alt birimlerinin geçebileceği büyüklüktedir (II → Doğru).

• Ribozom rRNA ve protein yapılı, ökaryot kalıtım materyali DNA ve histon proteini yapılıdır (III → Doğru).

Soru 2. 5928

Hücrenin genel yapısı ile ilgili,

I. Ribozom bulundurma

II. Çok hücreli olma

III. Doğrusal yapılı kalıtım materyali taşıma

Özelliklerinden hangileri prokaryot ve ökaryot hücrelere sahip canlılarda ortak gözlenir?

A. Yalnız I
B. Yalnız III
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

• Protein sentezini gerçekleştiren zarsız hücresel eleman ribozom, prokaryot ve ökaryot hücreli canlılarda ortaktır.

• Çok hücreli olma prokaryot canlılarda gözlenmez.

• Prokaryot hücreli canlılarda halkasal DNA bulunur.

Soru 3. 5565

Ökaryot bir hücrenin çekirdeğinde;

I. Kromatin

II. Ribozom

III. Mitokondri

IV. RNA

Yapılarından hangileri bulunmaz?

A. Yalnız II
B. Yalnız III
C. I ve II
D. II ve III
E. III ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 4. 6016

Aşağıdaki hücrelerden hangisinde kontraktil koful bulunabilir?

A. Karaciğer hücresi
B. Bakteri hücresi
C. Bitki hücresi
D. Amip hücresi
E. Mantar hücresi

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 5. 5665

Embriyonel gelişim sırasında el ve ayak parmak aralarının açılması, tek parça hâlindeki göz kapaklarının iki eşit parçaya ayrılmasını sağlayan organel aşağıdakilerden hangisidir?

A. Mitokondri
B. Lizozom
C. Sentrozom
D. Golgi aygıtı
E. Peroksizom

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 6. 5935

Aşağıdakilerden hangisi çekirdekçiğin görevleri arasındadır?

A. İnorganik maddelerden organik madde sentezi yapar.
B. Hücre içindeki zehirleri etkisiz hâle getirir.
C. Hücre içi sindirim yapar.
D. Ribozomların büyük ve küçük alt birimlerini sentezler.
E. Hücreye destek olur ve hücrenin şeklini korur.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 7. 5853

Canlı hücrelerde görülen;

I. Yağ moleküllerinin sentezinde görev alır.

II. İlaçların ve alkollerin zehirleyici etkilerini yok eder.

III. Kalsiyum iyonlarını depolar.

Görevleri hangi hücre organeline aittir?

A. Endoplazmik retikulum
B. Golgi aygıtı
C. Lizozom
D. Mitokondri
E. Sentrozom

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 8. 6272

Aşağıda verilen organel çiftlerinden hangisinde oksijen tüketimi gerçekleşir?

A. Kloroplast-mitokondri
B. Lizozom-sentrozom
C. Mitokondri-peroksizom
D. Golgi aygıtı-ribozom
E. Koful-endoplazmik retikulum

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 9. 5662

Aşağıda verilen hücre organellerinden hangisi zarlı bir yapıya sahip değildir?

A. Kontraktil koful
B. Sentrozom
C. Peroksizom
D. Lizozom
E. Golgi aygıtı

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri