Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
TYT 9.Sınıf Hücrenin Kısımları Konusuna Ait Çalışma Soruları
TYT 9.Sınıf Hücrenin Kısımları Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 5960

Ökaryot hücrelerdeki hücresel yapılarla ilgili,

I. Mitokondri ve peroksizom faaliyetleri sırasında oksijen tüketebilir.

II. Bitkide küçük kofulların birleşmesiyle oluşan merkezi koful bitki hücrelerinin dış ortamla su dengesi kurmasında görev alır.

III. Mitokondride gerçekleşen olaylar katabolik olaylara örnek oluştururken hidrolize örnek oluşturmaz.

IV. Peroksizom hayvan hücrelerinde H2O2'yi zehirsiz hale getirirken bitki hücrelerinde yalnızca yağ asidi oksidasyonu yapar.

V. Mitokondri matriksindeki halkasal DNA gerektiğinde çekirdek kontrolünde eşlenebilir.

İfadelerinden hangisi yanlıştır?

A. I
B. II
C. III
D. IV
E. V

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Peroksizom bitki ve hayvan hücrelerinde bulunabilir. Her iki canlı grubunda da yağ oksidasyonu ve H2O2'nin zehirsiz hale gelmesinde görev yapar.

Soru 2. 5916

Ökaryot hücrelerde bulunan organellerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A. Endoplazmik retikulum ve golgi aygıtı lizozom oluşumunda görev alır.
B. Glikoprotein ve lipoprotein gibi maddelerin üretim ve salgılamasından golgi aygıtı sorumludur.
C. Akyuvarlar fagositozla hücre içine aldıkları yabancı mikroorganizmaları lizozomlararında üretilen enzimlerle parçalar.
D. Kas kasılması için gerekli Ca2+'lar kas hücrelerinin granülsüz endoplazmik retikulumlarında depolanır.
E. Hücre bölünmesi sırasında ökaryot hücrede çekirdek zarı eriyip kaybolduğu içinendoplazmik retikulum bölünme esnasında parçalanır.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Akyuvarların fagositozla mikroorganizmaları yok etmesinde lizozom görev alır. Ancak lizozom içindeki hidrolitik enzimler granüllü endoplazmik retikulumlardaki ribozomlar tarafından üretilir.

Soru 3. 5747

Hücre çekirdeği zarındaki porlardan,

I. ATP

II. Enzim

III. DNA

IV. RNA

Moleküllerinden hangileri geçer?

A. Yalnız II
B. I ve II
C. I, III ve IV
D. I, II ve IV
E. I, II, III ve IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 4. 5750

Ökaryot hücre çekirdeğinde bulunan kalıtım materyali ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A. DNA'nın histon proteinlerine sarılarak ipliksi bir yapı kazanmış haline kromatin denir.
B. Bölünme sırasında kromatin iplikler yoğunlaşıp kalınlaşarak kromozomları oluşturur.
C. Kromatin nükleoprotein yapılıdır.
D. Çekirdekçik nükleik asit ve protein oluşur.
E. Hücre bölünmesi sırasında eşlenen kalıtım materyali bu olayla yeni gen kombinasyonlarının oluşmasını sağlar.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 5. 5851

Ökaryot hücrelerde bulunan çekirdekle ilgili,

I. Çekirdek içinde protein sentezi gerçekleşmez.

II. Zarındaki porlardan çekirdekte üretilen deoksiribonükleotidler geçebilir.

III. Çekirdekçik hücre bölünmesi sırasında kaybolur.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız III
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 6. 6236

Hücredeki çekirdekçikle ilgili,

I. Çekirdekçik DNA, RNA ve proteinden oluşur.

II. Hücrede rRNA'nın en bol bulunduğu bölgedir.

III. Tek zarlı bir yapıya sahip olan çekirdekçikte ribozom alt birimleri üretilir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

• Çekirdekçik DNA, RNA ve proteinden oluşur.

• Hücrede rRNA'nın en bol bulunduğu bölgedir.

• Çekirdekçik zarsız bir yapıdır. Çekirdekçikte rRNA üretilir. Ribozom alt birimleri bu kısımda oluşturulur.

Soru 7. 6007

Hücre çekirdeği ve kısımlarıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A. Çekirdek sıvısında bulunan kromatin nükleoprotein yapılıdır.
B. Çekirdek zarı endoplazmik retikulumun devamı niteliğindedir.
C. Çekirdekçik hücre bölünmesi sırasında kaybolur.
D. Çekirdeğin dış zarı üzerinde ribozomlar bulunur.
E. Çekirdek sıvısında serbest nükleotitler bulunmaz.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

• Çekirdek sıvısında bulunan kromatin nükleoprotein yapılıdır.

• Çekirdek zarı endoplazmik retikulumun devamı niteliğindedir.

• Çekirdekçik hücre bölünmesi sırasında kaybolur.

• Çekirdeğin dış zarı üzerinde ribozomlar bulunur.

• Çekirdek sıvısında serbest nükleotitler bulunur. Bu nükleotitlerle nükleik asitlerin sentezi sağlanır.

Soru 8. 5587

Ökaryot hücrelerde bulunan çekirdekle ilgili,

I. Hücredeki çekirdek sayısı ve büyüklüğü hücreden hücreye farklılık gösterebilir.

II. Çekirdek sıvısında ATP bulunmaz.

III. Çekirdek zarı genellikle hücre bölünmesi sırasında kaybolur.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Çekirdek sıvısında ATP üretilmez ancak çekirdek zarındaki büyük porlardan mitokondride üretilen ATP çekirdek içine geçer. Bu yüzden çekirdek sıvısında ATP bulunabilir.

Soru 9. 6296

Hücre iskelet elemanları olan Mikrofilamentler, arafilamentler ve mikrotübüller ile ilgili;

I. Mikrofilamentler; kas kasılması, yalancı ayak oluşması, hücre zarının boğumlanması ve bağırsaklarda mikrovillus oluşmasını sağlarlar.

II. Arafilamentler; organellerin ve çekirdeğin sabitleşmesini sağlar.

III. Mikrotübüller; bakterilerde kamçı ve pilus oluşumuna katılırlar.

Yargılarından hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Hücre iskeleti ökaryot hücrelerde bulunur. Bakteriler prokaryot hücreye sahip oldukları için hücre iskeleti bulundurmazlar.

Soru 10. 6242

Aşağıdakilerden hangisi turgor basıncı yüksek olan bir bitki hücresinin turgor basıncının azalmasını sağlar? (2006-ÖSS)

A. Hücrenin izotonik bir ortama konması
B. Hücrenin, sitoplazmasındaki çözünmüş maddeleri dış ortama atması
C. Hücrenin hipotonik bir ortama konması
D. Hücrenin, ozmotik basıncı yüksek bir ortama konması
E. Hücrenin ATP kullanarak suyu içine alması

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Ozmotik basıncı yüksek ortam, hipertoniktir. Hücre bu ortamda su kaybeder. Su kaybeden hücrenin turgor basıncı düşer.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri