Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  9. 10. 11. ve 12.Sınıf Biyoloji Dersi 1.Dönem 2.Yazılı Açık Uçlu Yazılı Hazırlık Soru Örnekleri Dokümanlar Sayfasına Yüklenmiştir.  |  Tüm Sınıfların 1.Dönem 2.Ortak Yazılı Senaryoya Uygun Örnek Soruları MEB Tarafından Yayınlanmıştır. Konu içerisinden, Çalışma Sorularından, Soru Bankasından veya Dokümanlar sayfasından ulaşabilirsiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  | 
TYT 9.Sınıf Hormonlar Konusuna Ait Çıkmış Soruları
TYT 9.Sınıf Hormonlar Konusuna Ait Çıkmış Soruları
Soru 1. 5388

İnsan vücudunda gerçekleşen hormonal olaylardan bazıları şunlardır:

I. Glukagon hormonu miktarının artırılarak kanda glukoz miktarının artırılması

II. Aldosteron hormonu miktarının azaltılarak vücuttan sıvı kaybının sağlanması

III. Vasopressin hormonu miktarının artırılarak vücutta su tutulmasının sağlanması

Bu olaylardan hangilerinin gerçekleşmesi, yüksek kan basıncının normal düzeyine geri dönmesini sağlar?

(2009-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Kan basıncının düzenlenmesi, hormonların etkisiyle gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. Bu bağlamda, verilen olayları inceleyelim:

I. Glukagon hormonu miktarının artırılarak kanda glukoz miktarının artırılması: Glukagon hormonu, kan şekeri düzeyini artırarak enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Ancak bu durum doğrudan kan basıncını düşürmekle ilgili değildir. Glukagonun kan basıncını düşürmeye yönelik bir etkisi yoktur.

II. Aldosteron hormonu miktarının azaltılarak vücuttan sıvı kaybının sağlanması: Aldosteron, böbreklerde sodyumun geri emilimini artırarak su tutulmasına neden olur. Bu hormonun miktarının azalması, vücuttan sıvı kaybını artırır, kan hacmini ve dolayısıyla kan basıncını düşürür. Yüksek kan basıncının normal düzeye inmesine katkı sağlayan bir mekanizmadır.

III. Vasopressin hormonu miktarının artırılarak vücutta su tutulmasının sağlanması: Vasopressin (antidiüretik hormon), böbreklerde suyun geri emilimini artırarak vücutta su tutulmasını sağlar. Bu durum kan hacmini artırır ve kan basıncını yükseltir. Bu nedenle, yüksek kan basıncını düşürmek için uygun bir mekanizma değildir.

Yüksek kan basıncının normal düzeye inmesini sağlayan tek olay, aldosteron hormonunun azalması ve buna bağlı olarak vücuttan sıvı kaybının artmasıdır. Bu nedenle doğru cevap B) Yalnız II'dir.

Soru 2. 5046

Aşağıdakilerden hangisi, bitkisel ve hayvansal hormonların ortak özelliği değildir?

(2008-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

A. Az miktarlarının bile etkili olması
B. Hedef hücrelerde etkili olmaları
C. Özgün kimyasal yapıya sahip olmaları
D. Özelleşmiş bezler tarafından salgılanmaları
E. Sentezlendiği bölgeden farklı bölgeye taşınabilmeleri

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL