Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
12.Sınıf Genetik Şifre ve Protein Sentezi Konusuna Ait Çalışma Soruları
12.Sınıf Genetik Şifre ve Protein Sentezi Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6749

Gen tedavisi hastalıkları tedavi etmek veya önlemek amacıyla bir kişinin hastalıklı genlerinin etkisinin değiştirilmesidir. Günümüzde baş, boyun kanserleri için geliştirilen bir gen tedavisi ürünü rutin kullanım için Çin'de lisans alabilmiştir. Gen tedavisinin en etkili gen tedavisinde aracı, genlerini hedef hücreye aktarma özellikleri nedeniyle virüslerdir. Vücuda zarar vermesi engellenmiş olan virüslerin kendi genetik şifresi çıkartılarak virüse istenilen gen transfer edilir. Daha sonra bu virüsler kişiye damar yoluyla verilir ve virüslerin belirli hücrelerin içerisine girmeleri sağlanır. Hücreye giren virüs hücrenin orjinal geni gibi görev yapmaya başlar.

Aşağıda kanser hastalığına ait gen tedavisi yöntemi şematize edilmiştir.

Gen tedavisi ve uygulama aşamaları için aşağıdaki yorumlardan hangisi yanlıştır?

A. Canlı hücreler kullanılarak gerçekleştirilen biyoteknolojik bir yöntemdir.
B. Virüslerin çıkarabileceği atık maddeler yöntemin etkililiğini arttırır.
C. Gen tedavisinde kullanılacak virüs çeşidinin belirlenmesi, virüslerin enjekte edildiği kişide hastalıklı hücreleri hedefleyebilmesi açısından önemlidir.
D. Gen tedavisi uygulamaları bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
E. Gen tedavisi uygulamalarında genetik bilgi taşıyan virüslerin zararsız hale getirilmesi gereklidir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

B şıkkındaki ifade yanlıştır çünkü gen tedavisinde kullanılan virüslerin çıkarabileceği atık maddeler yöntemin etkililiğini artırmaz. Aksine, tedavide kullanılacak virüslerin zarar verebilecek tüm etkilerinden arındırılması gerekir. Bu nedenle, virüslerin genetik materyali değiştirilerek vücuda zarar vermesi engellenir ve istenilen genlerin taşınması için güvenli hale getirilir.

Soru 2. 6690

Görselde insan hücresinde üretilen bir hormonun bakteri hücresinde çoğaltılması gösterilmiştir.

Buna göre,

I. Klonlanacak geni taşıyan DNA ve bakteri plazmidi farklı çeşit restriksiyon enzimleriyle kesilir.

II. Rekombinant DNA farklı kaynaktan gelen iki DNA'nın kombinasyonusur.

III. Kesilen plazmit ve klonlanacak genin uçları birbirini tamamlayan nükleotitlerden oluşur.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Klonlanacak geni taşıyan DNA ve bakteri plazmiti aynı restriksiyon enzimleri ile kesilir. Aynı enzimler DNA'ları aynı bölgeden keser. Bu yüzden aynı bölgelerin birleştirilmesi kolaydır.

Soru 3. 6508

Biyoteknolojide kullanılan model organizmaların özellikleriyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A. Küçük genoma sahip olmalı
B. Genom haritası çıkarılmış olmalı
C. Uzun yaşam döngüsüne sahip olmalı
D. Ekonomik ve kolay yetiştirilebilir olmalı
E. Laboratuvar ortamında yetiştirilebilmeli

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Model organizmalar kısa yaşam döngüsüne sahip olmalıdır. Deneylerin daha kısa sürede sonuca ulaşması ve daha fazla yeni nesil üzerinde gözlem yapılabilmesi için kısa yaşam döngüsü tercih edilir.

Soru 4. 6096

Protein sentezinin,

I. Kodon - antikodon uyumu sağlanarak tRNA'nın ribozoma tutunması

II. mRNA'nın ribozomun küçük alt birimine tutunması

III. Uygun enzimlerle tRNA'ya amino asit bağlanması

IV. Ribozomun alt birimlerinin birbirinden ayrılması

Aşamalarının doğru sıralanması nasıl olmalıdır?

A. I - II - III - IV
B. II - I - III - IV
C. II - III - I - IV
D. I - III - II - IV
E. IV - II - III - I

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

İlk olarak mRNA ribozoma tutunarak ribozomu aktifleştirir. Uygun amino asitler tRNA'ya bağlandıktan sonra ribozoma taşınır. Sentez bittikten sonra alt birimler birbirinden ayrılır.

Soru 5. 5880

Transkripsiyon ve translasyon olaylarında,

I. Su üretimi

II. ATP tüketimi

III. Enzim kullanımı

Durumlarından hangileri ortaktır?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. II ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Her iki olay da dehidrasyon sentezi olduğu için her üç durum da ortak görülür.

Soru 6. 6310

Protein çeşitliliğine,

I. Amino asitlerin sırası

II. Amino asitlerin çeşidi

III. Amino asitlerin sayısı

IV. Polizom oluşumu

Özelliklerden hangileri hiçbir zaman etki etmez?

A. Yalnız I
B. Yalnız IV
C. I ve III
D. III ve IV
E. I, II ve V

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Polizom aynı proteinden birden fazla üretilmesine sebep olur.

Soru 7. 6007

Gen terapisi yöntemi ile,

I. Erken embriyonik dönemde kusurlu genlerin tespiti ve değiştirilmesi

II. Hastalıklara neden olan genlerin onarılması

III. İstenmeyen genetik özelliklerin bir sonraki nesile aktarımın önlenmesi

Olaylarından hangilerinin gerçekleştirilmesi hedeflenebilir?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Gen terapisi hastalıklı genin tespit edilip değiştirilmesi ve onarılmasını sağlar. Böylelikle istenmeyen özelliklerin yeni nesillere aktarılmasının önüne geçmeyi hedefler.

Soru 8. 5932

DNA parmak izi yöntemi ile ilgili;

I. Genomda bulunan anlamsız baz dizileri her bireyin DNA parmak izini oluşturur.

II. Tek yumurta ikizlerinin DNA dizilimi birbirinden farklıdır.

III. DNA parmak izi yöntemiyle suçluların tespiti yapılabilir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Tek yumurta ikizleri sperm ve yumurtanın döllenmesiyle oluşan zigotun mitoz bölünme aşamasında iki blastomerin birbirinden ayrılmasıyla oluşur. Aynı hücrenin mitozu sonucu oluştukları için DNA dizilimleri birbirinin aynısıdır.

Soru 9. 6728

Aşağıdaki şekilde kemik iliğindeki kök hücrelerin farklılaşması gösterilmiştir.

Buna göre;

I. Kök hücreler parkinson hastalığının tedavisinde kullanılabilir.

II. Farklılaşma DNA'da farklı gen bölgelerinin aktivasyonu ile sağlanır.

III. Kök hücreler sadece göbek kordon kanından elde edilebilir.

Açıklamalarından hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 10. 5858

Aşağıdaki şekilde mikroenjeksiyon yöntemi ile farelerde gen klonlaması gösterilmiştir.

Buna göre;

I. Farklı türden canlılara insana ait genler aktarılabilir.

II. Transgenik canlılar kazandıkları özellikleri sonraki nesillere aktaramaz.

III. İnsana ait bir hormon başka bir canlı türünün metabolizmasını etkileyebilir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri