Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
TYT 9.Sınıf Enzimler (Biyolojik Katalizörler) Konusuna Ait Çalışma Soruları
TYT 9.Sınıf Enzimler (Biyolojik Katalizörler) Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6304

Enzimlerle ilgili deney yapan bir öğrenci, görseldeki gibi şartları oluşturmuş ve tepkimelerin gerçekleşmesi için bir süre beklemiştir. Öğrenci karbonhidrat ve yağların bazik, proteinlerin ise hem asidik hem bazik ortam şartlarında sindirildiğini bilmektedir.

Image

Öğrenci, numaralandırılmış kapların hangisi ya da hangilerinde tepkime gerçekleştiğini gözlemleyebilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve III
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 2. 5882

Aşağıdakilerden hangisi DNA’ların özelliği değildir?

A. Zayıf hidrojen bağları ile bağlı, çift iplikli bir moleküldür.
B. Ökaryot hücrelerde sadece çekirdekte bulunur.
C. Azotlu organik baz olarak adenin, timin, guanin ve sitozin taşır.
D. DNA kendini eşleyebilen ve onarabilen bir moleküldür.
E. Tüm DNA moleküllerinde pürin/pirimidin oranı 1’e eşittir

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 3. 6594

Canlıların DNA’larında nükleotit çeşitleri aynı olmasına rağmen bu nükleotitlerin sırası ve sayısı farklıdır. Bu durum aşağıda verilen moleküllerden hangisinin yapısını doğrudan etkiler?

A. Polipeptitler
B. Monosakkaritler
C. Trigliseritler
D. Vitaminler
E. ATP

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 4. 6153

Amino asitler ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Polipeptitlerin yapı taşlarıdır.
B. Peptit bağları kurarak bileşik oluşturur.
C. DNA’nın yapısında 4 çeşit amino asit bulunur.
D. Amino asitleri birbirinden farklı kılan radikal gruplarıdır.
E. Solunum reaksiyonlarında ham madde olarak kullanılabilir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 5. 6119

- Biberin çürümemesi için kurutulması

- Etin doğal yapısının haşlanınca bozulması

- Karbonhidratın midede kimyasal sindirime uğramaması

- Köftenin, parça ete göre daha kolay sindirilmesi

Yukarıdaki bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden hangisine yer verilmemiştir?

A. Enzimin derişimi
B. Sıcaklık
C. pH
D. Substrat yüzeyi
E. Su

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 6. 5690

Nişasta, selüloz ve glikojen molekülleri için;

I. Yapı maddesi olarak işlev görme,

Il. Aynı monomerden yapılmış olma,

III. Hücre içerisinde depolanabilme

Özelliklerinden hangileri ortaktır?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve ll
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 7. 6508

Yapısal bir polisakkarit olan kitin ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

(2017 - LYS Sorusu)

A. Saf kitin yumuşak olmakla birlikte yapısına kalsiyum karbonat tuzunun katılmasıyla sertleşir.
B. Eklem bacaklı canlıların dış iskeletinde bulunur.
C. Diğer polisakkaritlerden farklı olarak yapısında azot bulunur.
D. Birçok mantarın hücre duvarının yapısına katılır.
E. Böceklerin hücre zarının sertliğini sağlar.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 8. 6149

Selülozun, insanlar tarafından sindirilemeyip dışarıya atılmasına karşın sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? (2017 - YGS Sorusu)

A. Yapı biriminin glikoz molekülleri olması
B. Yapısında glikozidik bağlar içermesi
C. Küresel ölçekte en bol bulunan polisakkarit  olması
D. Uzun zincirli bir polisakkarit olmasıe
E. Sindirim kanalı duvarındaki hücrelerin mukus salgılamasını uyarması

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 9. 6451

Aşağıda bazı karbonhidrat çeşitleri verilmiştir.

  1. Kitin
  2. Selüloz
  3. Nişasta
  4. Glikoz
  5. Maltoz
  6. Glikojen

Belirtilen bileşiklerin özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A. Hücre duvarının yapısına karılanlar: 1 ve 2
B. Azot bulunduranlar: 1 ve 6
C. Hücre zarından geçebilenler: 4
D. Bitki hücresinde üretilenler: 2, 3, 4 ve 5
E. Hayvan hücresinde üretilemeyenler: 2, 3, 4 ve 5

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 10. 6196

Disakkaritler; maltoz, laktoz ve sükroz olmak üzere üç çeşittir.

Buna göre belirtilen bu disakkaritler için aşağıdakilerden hangisi ortak özellik olamaz?

A. Yapılarında bulunan bağ çeşidi
B. Yapılarında glikoz bulundurma
C. Dehidrasyonla oluşma
D. İnsan hücresinde hidroliz edilebilme
E. Hücre zarından geçememe

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri