Aşağıdaki hormon çiftlerinden hangisi, karşısında verilen işlevi gerçekleştirmez?
Hormon Çifti İşlev
(2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))
A. İnsülin-Glukagon Kandaki glukoz miktarının düzenlenmesiCevap İçin Tıklayınız...
Cevap: D
Hormonlar, vücuttaki birçok fizyolojik süreci düzenler. Ancak bazı hormon çiftleri, verilen işlevi doğrudan yerine getirmez.
Kortizol: Böbreküstü bezlerinden salgılanan bir steroit hormondur. Metabolizma, stres yanıtı ve bağışıklık sistemi düzenlemesi gibi görevleri vardır. Kan basıncını dolaylı olarak etkileyebilir ancak temel işlevi bu değildir.
Lüteinleştirici Hormon (LH): Hipofiz bezinden salgılanır ve üreme sistemi ile ilişkilidir. Erkeklerde testosteron üretimini, kadınlarda ise ovulasyon (yumurtlama) ve progesteron salgısını kontrol eder. Kan basıncı ile doğrudan bir bağlantısı yoktur.
Bu nedenle Kortizol ve LH, kan basıncının düzenlenmesinde doğrudan görev almaz ve D şıkkı doğru cevaptır.
Bazı hormonların sadece hedef hücrelerde tepki oluşturabilmeleri, hormonların aşağıda verilen özelliklerinden hangisiyle açıklanabilir?
(2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))
A. Hücrede ilgili hormona özgü reseptörler olmasıylaCevap İçin Tıklayınız...
Cevap: A
Hormonlar, kan yoluyla vücudun her yerine taşınmalarına rağmen, yalnızca belirli hücrelerde (hedef hücrelerde) tepki oluştururlar. Bunun nedeni, hücrelerin yalnızca belirli hormonlara yanıt veren özel reseptörlere sahip olmasıdır.
İki buğday tanesinden birincisi olduğu gibi, ikincisi ise embriyosu çıkarılarak iki ayrı petri kabındaki nişastalı agardan oluşan besi ortamına yerleştirilmiş ve buğday tanesindeki enzimlerin aktive olması için üzerlerine ıslak pamuk konmuştur.
Belirli bir süre sonra petri kaplarının her birine lugol çözeltisi (nişastayla mavi renk veren ayıraç) konarak izlenmiş; birinci petri kabındaki besi ortamında, buğday tanesinde ve çevresindeki halka şeklinde bir alanda renk değişimi olmadığı, geri kalan alanın mavi renk aldığı; ikinci petri kabında ise besi ortamının tamamının ve buğday tanesinin mavi renk aldığı gözlenmiştir.
Bu sonuçlarla ilgili,
I. Embriyo sadece buğday tanesinde depolanmış olan nişastayı kullanabilir.
II. Enzimler canlının dışında da etkindir.
III. Nişastayı sindiren enzimler embriyoda bulunur.
İfadelerinden hangileri doğrudur?
(2003-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. Yalnız ICevap İçin Tıklayınız...
Cevap: E
Hücrede enzimlerle gerçekleşen bir biyokimyasal olay şematik olarak,
şeklinde gösterilebilir. Aşağıdaki grafikte, numaralanmış eğriler, hücrede gerçekleşen kimyasal olay sırasında, substrat, enzim, substrat-enzim kompleksi ve ürün konsantrasyonundaki değişmeleri göstermektedir.
Grafikte substrat, enzim, substrat-enzim kompleksi ve ürün konsantrasyonlarını gösteren eğrilerin numaraları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
(2003-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. Substrat → I Enzim → III Substrat-Enzim Kompleksi → IV Ürün → IICevap İçin Tıklayınız...
Cevap: C
Bir sporcunun koşmaya başlamasından sonra,
I. Soluk alıp-verme merkezlerinin uyarılması,
II. Dokularda karbondioksit miktarının artması,
III. Kanda karbondioksit miktarının artması
Durumlarının, ortaya çıkışlarına göre sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
(2002-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. I, II, IIICevap İçin Tıklayınız...
Cevap: C
Bir biyoloji öğretmeni dersinde konuyu anlatırken "Bu olay televizyonda şifreli bir yayını izlemeye benzer yani merkezden yapılan yayın her televizyona ulaşır ancak şifre çözücüsüne sahip televizyonlarda bu yayın izlenebilir" demiştir.
Öğretmenin yapmış olduğu bu benzetme aşağıdaki biyolojik olaylarından hangisiyle ilişkilendirilebilir?
(2020-YKS-Alan Yeterlilik Testleri (AYT))
A. İskelet kası hücrelerinin motor nöronlar sayesinde uyarılmasıylaCevap İçin Tıklayınız...
Cevap: B
Hormonlar belirli dokularda etki gösterir. Bu durumun nedeni her hormon için hücrelerde hormona özgü reseptörlerin bulunmasıdır. Bütün hormonlar kan yolu ile taşınır. Ancak bu durum her hormonun bütün dokuları etkilemesi gerekir yargısını oluşturmak için kullanılabilir.
Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!
Efeler-Aydın
info@biyolojihikayesi.com
................
©
Biyoloji Hikayesi.
All Rights Reserved. Designed by
Biyoloji Hikayesi
Distributed By:
Hamza EROL