Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
11.Sınıf Duyu Organlarının Yapısı ve İşleyişi Konusuna Ait Çalışma Soruları
11.Sınıf Duyu Organlarının Yapısı ve İşleyişi Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6191

Aşağıda insana ait kulak yapısı gösterilmiştir.

Buna göre, kulaktaki yapılar ve işlevleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Kulak kepçesi, sesin toplanmasını sağlar.
B. Ses dalgaları ile ilk kez kulak zarı titreşir.
C. Sesin iletilmesi sürecinde bazı küçük kemikler işlev görür.
D. Östaki borusu, orta kulak ile yutak arasında bulunur.
E. Ses, yarım daire kanallarında duyuma dönüştürülür.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 2. 6197

Gözün retina tabakasının işlevlerini yerine getirememesi durumunda aşağıda verilenlerden hangisi gerçekleşmez?

A. Işınların mercekte kırılması
B. Işınların saydam tabakada kırılması
C. Işınların gözbebeğinden geçmesi
D. Işınların göze giren ışık miktarını ayarlaması
E. Işınların koni ve çomak reseptörlerini uyarması

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 3. 6537

   I. Göz Merceği

   II. Retina

   III. Talamus

   IV. Kornea

Görme olayı sırasında göze gelen ışığın yukarıda verilen bölümlerden geçiş sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A. I - II - III - IV
B. IV - I - II - III
C. I - III - II - IV
D. IV - II - I - III
E. III - I - II - IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 4. 6163

Miyop göz kusuru ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A. Birey uzağı net göremez.
B. İnce kenarlı mercek ile düzeltilir.
C. Optik eksen normalden uzundur.
D. Görüntü retinanın önünde oluşur.
E. Göz merceği normalden kalındır.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 5. 5969

Lise öğrencisi Nihal tat alma duyusu ile ilgili öğrendiklerini gözlemleyebilmek için bir tencere zeytinyağlı lahana sarması sarmış ve pişirmiştir. Hazırlamış olduğu bu lahana sarmasını kullanarak aşağıdaki gözlemleri yapmıştır.

Gözlem 1: Lahana sarmasını ocaktan indirir indirmez küçük cam bir tabağa 10 adet sarma koyarak dedesine götürüp tatmasını istemiştir.

Gözlem 2: Lahana sarması soğuduktan sonra aynı cam tabağa 10 adet sarma koyarak dedesinden tekrar tatmasını istemiştir.

Gözlem 3: Soğumuş lahana sarmasını bu sefer misafir için kullandıkları özel porselen tabağa özenle 10 adet olacak şekilde koyarak dedesinden tatmasını istemiştir.

Nihal dedesinden hangi lahana sarmasının tadını beğendiğini sorduğunda dedesi "3.lahana sarmasının yağı, tuzu herşeyinin çok güzel olduğunu, birinci lahana sarmasının çok tuzlu olduğunu, ikincisinin ise fena olmadığını söylemiştir."

Buna göre;  

I. Tat duyusunun algılanmasında sıcaklık ve görünüm etkilidir.

II. Dilde bulunan tat alma reseptörleri aynı şiddetteki uyaranlar ile uyarıldığında daima aynı tat algılanır.

III. Tadın algılanabilmesi için tat maddelerinin mukus içerisinde çözünmüş olması gerekir.

Yorumlarından hangileri yapılabilir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 6. 5827

Derinin epidermis tabakası ile ilgili;

   I. Melanin pigmenti

   II. Kan damarı ve sinir bulunmaz

   III. Duyu reseptörlerini bulundurur

İfadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 7. 6124

Kulakta östaki borusu;

   I. Kulak zarına uygulanan iç ve dış basıncı dengelenme

   II. Kulak zarından gelen ses titreşimlerini artırma

   III. Mekanoreseptörler ile uyarıyı alma

Görevlerinden hangilerini yapar?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 8. 5733

Koku ve tat alma duyularında;

   I. Kimyasal maddeler ile uyarılma

   II. Talamusta düzenlenme

   III. Uç beyinde değerlendirilme

Özelliklerinden hangileri ortaktır?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 9. 5984

Gözü oluşturan yapılar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A. Kornea; göze gelen ışığın ilk olarak kırılmasını sağlar.
B. Göz merceği; cismin uzakta yada yakında olmasına bağlı olarak göz uyumunu sağlar.
C. İris; damar tabakada yer alan gözün renkli kısmıdır.
D. Sarı benek; koni reseptörlerinin yoğun olarak bulunduğu ağ tabakada görüntünün net ve ters oluştuğu bölgedir.
E. Göz bebeği; görme sinirlerinin çıktığı retina bölgesidir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 10. 5691

Gözün arka kısmında bulunan pigment tabaka;

I. Gelen ışığı yansıtarak göz merceğinin üzerine düşmesini sağlama,

II. Cisimlerden gelen ışınları emerek siyah - beyaz görmeyi sağlama,

III. Fazla ışığı emerek göz yuvarlağının iç kısmının karanlık kalmasını sağlama,

Görevlerinden hangilerini yerine getirir?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. Yalnız III
D. I ve II
E. I ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

  • Gözün damar tabakasının iç yüzeyindeki siyah rengi oluşturan pigment hücrleri, göze gelen fazla ışığı emer.
  • Böylelikle gözün iç kısmının sürekli karanlık kalmasını sağlayarak reseptörlerin tekrar tekrar uyarılmasını önlemiş olur.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri