12.Sınıf DNA Replikasyonu Konusuna Ait Çalışma Soruları Sayfası

12.Sınıf DNA Replikasyonu Konusuna Ait Çalışma Soruları

Soru. 1

Aşağıdaki şekilde DNA molekülünün kendini eşleme mekanizması verilmiştir. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Image

1. Hücre yaşam döngüsünün hangi evresinde replikasyon olayı gerçekleşir?

2. Prokaryot ve ökaryot hücrelerde hücrenin hangi kısımlarında replikasyon gerçekleşir? 

3. X ile gözterilen enzim nedir ve replikasyon sırasındaki işlevi nedir? 

4. Y ile gösterilen enzim ve replikasyon sırasındaki işlevi nedir? 


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: 1. İnterfaz sırasında hücre bölünmesi öncesi gerçekleşir. 2. Prokaryot hücrelerde hücre sitoplazmasında; ökaryot hücrelerde ise çekirdek, mitokondri ve kloroplast içinde gerçekleşir. 3. Helikaz enzimidir. Bu enzim zayıf hidrojen bağlarını koparır. 4. DNA polimeraz enzimidir. Bu enzim ayrılmış olan DNA'yı oluşturan ipliklerin karşısına uygun nükleotitlerin gelmesini sağlayarak kalıp DNA ipliğine karşılık yeni bir DNA ipliği oluşumunu sağlar.

Soru. 2

Image

Replikasyon sırasında gözlenen aşağıda verilen mutasyonlardan hangisi onarılabilir? Nedenini açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: a. Mutasyon onarılabilir, çünkü mutasyona uğrayan nükleotittin karşısında yer alan zincirde timin nükleotiti yerini korumaktadır. DNA timin nükleotidinin karşısına adenin bağlayarak mutasyonu onarabilir. b. b'de verilen ışın sonucu DNA'daki tek zincir korunduğu için DNA molekülü kendini onarabilir. c. c'deki ışın karşılıklı nükleotitlerin kopmasına neden olduğu için onarılamaz. d. d'deki ışın karşılıklı hidrojen bağı yapan nükleotitler kopmadığı için onarılabilir.

Soru. 3

Yukarıda verilen DNA molekülünün 10 kere eşlenmesi sonucu oluşan hücrelerin kaç tanesinde orjinal DNA'yı oluşturan ipliklere rastlanır? ..................................

Image


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: DNA molekülü yarı korunumlu olarak eşlenir. Dolayısı ile en başta yer alan DNA molekülleri korunduğu için oluşan hücrelerin iki tanesinde bu ipliklere rastlanır.

Soru. 4

Hücre bölünmelerinden önce DNA’nın kendini eşlemesine Replikasyon denir. Replikasyon olayında kullanılan enzimler aşağıda verilmiştir. Bu enzimlerin görevlerini karşılarına yazınız. I. Helikaz Enzimi: ………… II. DNA Polimeraz Enzimi: ……… III. DNA Ligaz Enzimi: …………


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: I. Helikaz Enzimi: Replikasyon çatalında atasal zincirleri ayırır. Hidrojen bağlarını koparır. II. DNA Polimeraz Enzimi: Yeni DNA zincirlerinin sentezinde rol oynar. III. DNA Ligaz Enzimi: DNA replikasyonu sırasında oluşturulan yeni polinükleotit parçacıkları arasındaki boşlukları kapatır.

Soru. 5

Melez DNA’lı (14N 15N) bir grup bakteriden biri normal (14N), diğeri ise ağır azotlu (15N) besin bulunan ortama aktarılarak bu ortamda birer kez bölünmeleri sağlanıyor. a. Bölünme sonucu oluşan tüm bakterilerin DNA’larının ağır, normal, melez olma yüzdelerini bulunuz. b. Bölünme sonucu oluşan tüm bakterilerin DNA’ları aynı tüpe konularak santrifüjlenirse tüpteki bantlaşma durumunu gösteriniz.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Image

Açıklama: Sorunun cevabı aşağıdadır.

Soru. 6

Image

Aşağıda verilen olaylarla ilgili özellikleri yazarak tabloyu tamamlayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Image

Açıklama: Sorunun doğru cevabı aşağıdadır.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL