Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  |  Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorulara Konu İçerisinden ve Sorular Menüsünden Ulaşabilirsiniz.  | 
TYT 9.Sınıf Bilimsel Yöntem Konusuna Ait Çalışma Soruları
TYT 9.Sınıf Bilimsel Yöntem Konusuna Ait Çalışma Soruları
Soru 1. 6408

I. Hipotez

II. Teori

III. Kanun

IV. Gerçek

Yukarıda verilenlerden hangileri değiştirilebilir?

A. I VE II
B. II VE III
C. I, II VE III
D. II, III VE IV
E. I, II, III VE IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 2. 6072

Bilimsel bir çalışma yapan araştırmacının veri toplamasının ilk amacı nedir?

A. Kontrollü deney yapmak
B. Teori oluşturmak
C. Hipotez kurmak
D. Tahminde bulunmak
E. Hipotezi kanıtlamak

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: C

Soru 3. 6899

I. Kontrollü deneyler yapmak

II. Nicel gözlem yapmak

III. Tahminlerde bulunmak

IV. Problemin geçici çözüm yolunu açıklamak

Yukarıda verilen bilimsel çalışma basamakları, bilimsel çalışmalarda izlenen yola göre; nasıl sıralanmalıdır?

A. I, II, III, IV
B. II, IV, III, I
C. I, III, IV, II
D. IV, III, I, II
E. III, II, I, IV

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 4. 6869

"Klorofil; sentezi için ışık gereklidir" hipotezine karşılık, "Eğer; klorofil sentezi için ışık gerekli ise; karanlıkta kalan bir bitkinin yaprakları sararmalıdır"

Diyen bir bilim adamı ne yapmıştır?

A. Yeni bir hipotez kurmuştur.
B. Hipoteze dayalı tahminde bulunmuştur.
C. Hipotez için yeni veriler toplamıştır.
D. Hipotezini teoriye dönüştürmüştür.
E. Gerçeklere dayanarak görüş bildirmiştir.

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: B

Soru 5. 6647

"Sıtma hastalığı sivrisineklerden insanlara geçer" hipotezini kanıtlamaya çalışan bir bilim adamı, sivrisineklerin ısırdığı bütün insanların sıtmaya yakalanmadığını görmüştür. Bu bilim adamının yapacağı ilk iş nedir?

A. Nitel gözlemler yapmak
B. Hipotezini teoriye çevirmek
C. Tahminde bulunmak
D. Hipotezini kısmen değiştirmek
E. Kontrollü deneyler yapmak

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 6. 6553

Aşağıda bazı gözlem sonuçları verilmiştir.

I. İnsanda kanın pH değeri 7,4'tür.

II. Tokat'ta su 94 oC'de kaynar.

III. Etil alkol fermantasyonu olan kapalı bir şişenin ucuna balon takılırsa balon şişer.

IV. Glikoz benedick çözeltisi ile renk değiştirir.

Bu gözlemlerden hangileri nitel, hangileri nicel gözlem örneğidir?

A. Nitel → I ve II,  Nicel  → III ve IV
B. Nitel → II ve III,  Nicel  → I ve IV
C. Nitel → III ve IV,  Nicel  → I ve II
D. Nitel → Yalnız II,  Nicel  → I, III ve IV
E. Nitel → II, III ve IV,  Nicel  → Yalnız I

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: A

Soru 7. 6835

İyi bir hipotez;

I. Eldeki verilere uygun olmalıdır.

II. Yeni tahmin yapma olanağı saplanmalıdır.

III. Kesinlikle kontrollü deneylerle desteklenmelidir.

Yukarıda verilen özelliklerden hangilerini taşımalıdır?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. II ve III
E. I, II ve III

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 8. 6519

Bilimsel yönteme ait bazı basamaklar aşağıda verilmiştir.

I. Problemi belirleme

II. Kontrollü deney yapma

III. Hipotez kurma

Bu basamakların doğru sıralaması hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A. I - II - III
B. II - I - III
C. III - II - I
D. II - III - I
E. I - III - II

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

Soru 9. 6739

Bir bilim insanı "bilimsel çalışma yöntemi" adı verilen basamakları izleyerek sonuca olaşır.

Buna göre bir bilim insanı aşağıdaki yöntem ve basamaklardan hangisini yapmamalıdır?

A. Problemleri belirleyip onunla ilgili veriler toplama
B. Daha önceki çalışmaları dikkate alma
C. Kontrollü deneyler yapma
D. Ön yargılı yaklaşma
E. Gözlemler yapma

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: D

Soru 10. 6335

“Ülser hastalığının nedeni Helicobacter pylori ise ülserli hastalarda bu bakteri bulunmalıdır.” yorumunu yapan bir bilim insanı, çalışmalarına bilimsel yöntemin hangi basamağı ile devam etmelidir?

A. Gözlem yapma
B. Problemi tespit etme
C. Hipotez kurma
D. Tahminlerde bulunma
E. Kontrollü deney yapma

Cevap İçin Tıklayınız...

Cevap: E

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Hasanefendi - Ramazan Paşa Mah.1921 Sok.No:24/A Efeler-Aydın

Email

destek@biyolojihikayesi.com

Telefon

+90.555.608 59 45

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Rolpa Bilişim Pazarlama Yönetim Sistemleri