Biyoloji Hikayesi Duyuruları  |  Tüm Sınıfların 1.Dönem 2.Ortak Yazılı Senaryoya Uygun Örnek Soruları MEB Tarafından Yayınlanmıştır. Konu içerisinden, Çalışma Sorularından, Soru Bankasından veya Dokümanlar sayfasından ulaşabilirsiniz.  |  Maarif Modeli Temaları İçerisinde Bulunan Karekod Belgelerinin Çözümlenmiş Örneklerine Dokümanlar Sayfasından Ulaşabilirsiniz.  |  Soru Bankası Sayfamızdan Konular Bazında Oluşturacağınız Çoktan Seçmeli Testlerle Kendinizi Sınavlara Hazırlayabileceksiniz.  |  Ders Kitabında Bulunan Ölçme ve Değerlendirmeler ile Yönergelerin Çözümlerine Konuların İçerisinden Ulaşabilirsiniz.  |  Sitemizdeki Konular Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatına ve Öğrenme Çıktılarına Uygun Olarak Hazırlanmıştır.  | 
11.Sınıf Endokrin Bezleri ve Salgıladıkları Hormonlar Konusuna Ait Çalışma Soruları Sayfası

11.Sınıf Endokrin Bezleri ve Salgıladıkları Hormonlar Konusuna Ait Çalışma Soruları

Soru 31.

Yasemin'in kan testinde doktoru, vücudundaki su dengesinin bozulduğunu ve bunun antidiüretik hormon (ADH) eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. ADH hormonunun hipofiz bezi tarafından salgılandığını söyleyen doktor, su dengesinin bu hormonun etkisiyle kontrol edildiğini anlatıyor.

Yasemin’in su dengesinin ADH hormonu eksikliği ile nasıl etkilendiğini açıklayınız. ADH hormonunun eksikliğinde vücutta hangi durumlar gözlenebilir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

ADH hormonu, böbreklerde suyun geri emilimini sağlar ve su dengesini korur. Yasemin’de ADH eksikliği, böbreklerde suyun yeterince emilememesine ve bu nedenle vücuttan fazla su kaybına yol açabilir. Bu durum sık idrara çıkma, susuzluk ve kan basıncında düşüşe neden olabilir.

Soru 32.

Ebru, aşırı stres altında olduğunu fark ediyor ve bu süreçte sık sık baş ağrısı yaşıyor. Doktoru ona stres hormonlarının seviyesinin arttığını, bu hormonların salgılanmasında ise hipofiz bezinin önemli bir rol oynadığını anlatıyor.

Ebru’nun yaşadığı stres ile hipofiz bezinin ilişkisini açıklayınız. Stres hormonlarının yükselmesi vücutta hangi etkileri oluşturabilir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Ebru’nun stres altında olması, hipofiz bezinden salgılanan hormonların miktarını artırabilir. Stres hormonlarının yükselmesi vücutta kan basıncını artırabilir, kalp atış hızını yükseltebilir ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu hormonlar uzun süre yüksek seviyelerde kaldığında, bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve yorgunluk görülebilir.

Soru 33.

Onur, uzun süredir hızlı boy uzaması ve sıkça baş dönmesi gibi belirtiler yaşadığını fark etti. Doktoru Onur’a büyüme hormonunun (STH) seviyelerinde artış olduğunu ve bu durumun bazı hormonların dengesini etkileyebileceğini söyledi. Doktoru ayrıca, bu hormonun hipofiz bezi tarafından salgılandığını açıkladı.

Onur’un yaşadığı belirtilerin sebebini büyüme hormonu (STH) ve hipofiz bezinin işlevi bağlamında açıklayınız. Bu hormonun yüksekliği vücutta başka hangi etkiler yaratabilir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Onur’un belirtileri, hipofiz bezinin salgıladığı büyüme hormonunun (STH) yüksek seviyelerde olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hormonun fazlalığı, aşırı boy uzamasına ve kaslarda zayıflığa yol açabilir. Ek olarak, büyüme hormonu yüksekliği organ büyümelerine ve dengesizliklere neden olabilir.

Soru 34.

Aşağıdaki şemada insanda gözlenen bir feed-back mekanizması gösterilmiştir.

Buna göre şemada belirtilen X, Y ve Z yerine gelmesi gerekenler nelerdir? Yazınız.

X → ......

Y → ......

Z → ......


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

X → Ön Hipofiz

Y → Tiroit Bezi

Z → Tiroksin

Soru 35.

Aniden korkup kaçmaya başlayan bir insanda gözlenebilecek fizyolojik değişimleri ifade eden aşağıdaki grafikleri çiziniz.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Soru 36.

Sağlıklı bir insanda kan şekerinin düzenlenmesini gösteren aşağıdaki şemada belirtilen I, II ve III numaralı hormonların isimlerini ve hangi bezlerden salgılandıklarını yazınız.

I → ......

II → ......

III → ......


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

I → İnsülindir ve pankreastan salgılanır.

II → Adrenalindir ve Böbrek üstü bezinin öz (medulla) bölgesinden salgılanır.

III → Glukagondur ve pankreastan salgılanır.

Soru 37.

X: Az salgılandığında miksodemaya neden olan hormon

Y: Az salgılandığında şekersiz diyabete neden olan hormon

Z: Az salgılandığında tetani hastalığına neden olan hormon

T: Az salgılandığında addison hastalığına neden olan hormon

Buna göre; X, Y, Z ve T hormonlarının neler olduğunu yazınız.

X → ......

Y → ......

Z → ......

T → ......


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

X → Tiroksin Hormonu

Y → ADH = Vasopressin

Z → Parathormon

T → Aldosteron

Soru 38.

İnsan vücudunda antagonist (zıt yönde) etki gösteren hormonlara üç örnek yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

1. İnsülin ve Glukagon

2. Kalsitonin ve Parathormon

3. İnsülin ve Adrenalin

Soru 39.

Vücudun düzenleyici sistemlerinden olan sinir sisteminde iletimin hızlı-etki süresinin kısa, endokrin sistemde ise iletimin yavaş-etki süresinin uzun olmasının nedenlerini açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

Sinir sisteminde iletim elektriksel olduğu için iletim hızlı, etkisi kısa olur. Endokrin sistemde ise hormonlar kan ile taşındığından dolayı iletim yavaş, hormonların tamamen parçalanıncaya kadar etkisini sürdürmesinden dolayı etki süresi uzun olur.

Soru 40.

Kanındaki tuz oranı azalan sağlıklı bir insanda gözlenebilecek değişimleri ifade eden aşağıdaki grafikleri çiziniz.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Açıklama:

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL