9.Sınıf Canlıların Ortak Özellikleri Konusuna Ait Çalışma Soruları Sayfası

9.Sınıf Canlıların Ortak Özellikleri Konusuna Ait Çalışma Soruları

Soru. 21

Boşaltım nedir? Tanımlayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Metabolizma sonucu hücrede oluşan atık maddelerin hücre veya canlı vücudundan dışarı atılmasına boşaltım denir.

Soru. 22

Canlılarda boşaltımın amacını yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Amaç; kararlı bir iç ortam (homeostasi) oluşturmaktır. Tüm canlılar Homeostasiyi sağlamak amacıyla Boşaltım yapar.

Soru. 23

Canlıların ortak özelliklerini yazınız?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: A) HÜCRESEL YAPI B) BESLENME C) SOLUNUM Ç) BOŞALTIM D) HAREKET E) UYARILARA TEPKİ F) METABOLİZMA G) HOMEOSTAZİ Ã„Å¾) UYUM H) ORGANİZASYON I) ÜREME İ) BÜYÜME VE GELİŞME

Soru. 24

Hücreyi tanımlayarak, yapısal olarak hücreler kaç gruba ayrılır? Yazınız


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Tüm canlılar yapısal ve işlevsel bakımdan en küçük birimine hücre denir. Hücreler yapılarına ve gelişmişlik düzeylerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır.

Soru. 25

Prokaryot ve ökaryot hücreyi açıklayarak ortak yapılarını yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Hücreler yapılarına ve gelişmişlik düzeylerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır Prokaryot hücrelerin zarla çevrili organelleri yoktur. Bu tip hücrelerde organel olarak sadece protein sentezinin gerçekleştiği ribozom bulunur. Kalıtsal materyali, halkasal şekilde olup sitoplazma içinde dağınık hâldedir. Bundan dolayı mikroskopta belirgin bir çekirdek yapısı görülmez. Bakteriler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahiptir. Ökaryot hücreler, prokaryot hücrelere göre daha büyük ve gelişmiş olup çift katlı zarla çevrili çekirdeğe ve zarlı organellere sahiptir. Kalıtsal materyalleri kromatinler hâlinde çekirdekte bulunur. Protista, bitki, mantar ve hayvanlar âlemine dâhil canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptir.

Soru. 26

Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapısına sahip canlılar hangileridir? Yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Bakteriler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahiptir. Protista, bitki, mantar ve hayvanlar âlemine dâhil canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptir.

Soru. 27

Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Bu nedenleri yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Yapılarına katılacak maddeleri almak, Enerji ihtiyaçlarını karşılamak, Büyüyüp gelişmek, Yıpranan doku ve organlarını onarmak, Kimyasal tepkimelerini düzenlemek için besinlere ihtiyaç duyarlar.

Soru. 28

Canlılardaki beslenme çeşitlerini yazarak açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Doğada bazı canlılar kendi besinlerini kendileri üretirken bazı canlılar besinlerini dışarıdan hazır olarak alır. Buna göre canlılarda genel olarak üç çeşit beslenme görülür. 1. Ototrof Beslenme (Üretici Canlılar) :  Kendi besinini kendisi üretebilen canlılar ototrof beslenen canlılardır. İnorganik maddeleri dış ortamdan hazır alarak organik besin üretimi yaparlar. Bu besinleri hem kendileri kullanır hem de diğer canlıların besin kaynağını sağlarlar. Ototrof canlılar; besin üretimi sırasında kullandıkları enerji kaynağına göre iki yolla besin üretimi yaparlar. Işık enerjisini kullanarak fotosentez ile besin üretenlere Fotoototrof canlılar denir. Bazı inorganiklerden elde edilen kimyasal enerjiyi kullanarak kemosentez ile besin üretenlere Kemoototrof canlılar denir. 2. Heterotrof Beslenme (Tüketici Canlılar) :  Kendi besinini üretemeyen dışarıdan hazır olarak alan canlılardır. Besinlerini üreticilerden ya da diğer tüketicilerden sağlarlar. Örnek; bazı bakteriler, çoğu protista, mantarlar ve hayvanlar heterotrof beslenirler. 3. Hem Ototrof Hem de Heterotrof Beslenme :  Fotosentez yaparak kendi besinini üretebildiği halde bazı maddeleri de dışarıdan hazır alan canlılar bu şekilde beslenirler. Öglena ve böcekçil bitkiler (ibrik otu gibi) örnek verilebilir.

Soru. 29

Hava kirliliği ile mücadele, çevre koruma çalışmalarının bir diğer önemli unsurudur. Sanayi tesislerine filtre sistemleri kurulmakta, motorlu taşıtların emisyonları kontrol edilmekte ve temiz enerji kaynakları kullanımı teşvik edilmektedir. Hava kirliliği ile mücadelenin çevresel faydaları nelerdir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Hava kirliliği ile mücadele, havanın kalitesini artırır, insan sağlığını korur ve çevresel zararları azaltır.

Soru. 30

Canlıların dışarıdan aldıkları veya kendi ürettikleri besinleri enerjiye çevirmeleri, canlıların ortak özelliklerinden hangisini göstermektedir?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Tanımı verilen kavram Solunumdur.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL