9.Sınıf Canlıların Ortak Özellikleri Konusuna Ait Çalışma Soruları Sayfası

9.Sınıf Canlıların Ortak Özellikleri Konusuna Ait Çalışma Soruları

Soru. 11

Hücreler yapısal olarak kaça ayrılır? Yazarak özelliklerini açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Hücreler yapısal olarak Prokaryot ve Ökaryot olmak üzere iki çeşittir. Prokaryot Hücreler: Zarla çevrili çekirdek ve organelleri olmayan hücredir. Tek hücreden oluşur. Bakterler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahip canlılardır. Prokaryot hücrede DNA sitoplazmada bulunur. Organel olarak sadece ribozom vardır. Ökaryot Hücreler: Zarla çevrili çekirdek ve organelleri bulunan hücrelerdir. Ökaryot hücre taşıyan canlılar tek hücreli (amip, öglena, paramesyum, maya mantarı vb) ya da çok hücreli (bitkiler, hayvanlar, bazı mantarlar ve algler) olabilirler. DNA hücre çekirdeğinde bulunur.

Soru. 12

Prokaryot ve ökaryot hücrelerin ortak özelliklerini yazınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Tek katlı hücre zarına sahip olmaları. Sitoplazmalarının bulunması DNA ve RNA taşımaları Ribozom organeli bulunması

Soru. 13

Canlıların ortak özelliklerinden biri olan beslenmeyi tanımlayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli hammaddeleri almasına Beslenme denir.

Soru. 14

Canlılar hangi nedenlerden dolayı besinlere ihtiyaç duyarlar?


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Yapılarına katılacak maddeleri almak, Enerji ihtiyaçlarını karşılamak, Büyüyüp gelişmek, Yıpranan doku ve organlarını onarmak, Kimyasal tepkimelerini düzenlemek için besinlere ihtiyaç duyarlar.

Soru. 15

Canlılarda kaç çeşit beslenme görülür? Yazarak açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Canlılarda genel olarak iki çeşit beslenme vardır. Ototrof Beslenme : İhtiyaç duyduğu besinleri kendi üretebilen canlılara ototrof (üretici) denir. Örnek; bitkiler fotosentez ile kendi besinlerini üretirler. Heterotrof Beslenme; Kendi besinini üretemeyen, dışarıdan hazır olarak alan canlılara (heterotrof (tüketici) denir. Örnek; mantarlar, hayvanlar ve insanlar.

Soru. 16

Heterotrof beslenme çeşitlerini yazarak kısaca açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: 1. Holozoik Beslenme Besinini katı parçalar halinde alan canlılar holozoik beslenirler. Gelişmiş bir sindirim sistemleri vardır. İnsan ve hayvanlar bu şekilde beslenir. Bu canlılar aldıkları besin çeşidine göre üçe ayrılır.           a. Herbivor (Otçul); sadece ot ile beslenirler. Örnek; inek, keçi, tavşan vb.           b. Karnivor (Etçil); sadece et ile beslenirler. Örnek; aslan, kaplan, sırtlan vb.           c. Omnivor (Hepçil); Hem ot hem et ile beslenirler. Örnek; insan, ayı, domuz vb. 2. Çürükçül (Saprofit) Beslenme Bazı bakteriler ve mantarlar dışarı enzim salgılayarak organik besinleri ayrıştırırlar. Sonra hücrelerine alarak beslenirler. Ölü ve canlı atıklarını ayrıştırdıkları için çok önemlidirler. Organik atıkları inorganiklere dönüştürürken besin ihtiyaçlarını da hazır olarak karşılamış olurlar.

Soru. 17

Solunum nedir? Açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Enerji taşıyan besinlerin (karbonhidrat, yağ, protein) hücre içinde parçalanması sonucu açığa çıkan kimyasal bağ enerjisinin ATP enerjisine dönüştürülmesine solunum denir.

Soru. 18

Canlılarda görülen solunum çeşitlerini yazarak açıklayınız.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: 1. Oksijenli (Aerobik) solunum Hücrede oksijen kullanılarak besinlerdeki kimyasal bağ enerjisinin açığa çıkarılmasıdır. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, bakteriler ve mantarlar oksijenli solunum yaparlar. Oksijenli solunum yapan ökaryot hücreli canlılarda ATP üretimi sitoplazma ve mitokondri organelinde gerçekleşir. Oksijenli solunum yapan bazı bakterilerde ise mitokondri organeli olmadığı için oksijenli solunum mezozom denilen yapılarda gerçekleşir. 2. Oksijensiz (Anaerobik) solunum Glikozun hücre sitoplazmasında oksijensiz olarak yıkılıp enerji açığa çıkarılmasıdır. Bazı bakteriler oksijen olmaksızın ETS’yi kullanarak enerji elde ederler. Son elektron tutucu molekül oksijen dışında bir inorganiktir. Oksijenli solunumdan daha az enerji elde edilir.

Soru. 19

Fermantasyon olayını açıklayınız. Oksijensiz solunumla farkını belirtiniz.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Fermantasyon, besinlerdeki enerjinin oksijen kullanılmadan açığa çıkarılması olayıdır.  Oksijensiz solunumdan farkı; Elektron Taşıma Sistemi kullanılmadan glikozun yıkılarak ATP sentezlenmesi olayıdır. 

Soru. 20

Oluşan son ürüne göre canlılardaki en önemli fermantasyon çeşitlerini yazarak hangi canlılarda görüldüğünü belirtiniz.


Doğru Cevap İçin Tıklayınız...

Doğru Cevap:

Açıklama: Oluşan son ürüne göre canlılardaki en önemli fermantasyon çeşitleri etil alkol ve laktik asit fermantasyonudur. Etil alkol fermantasyonu Glikolizin son ürünü olan piruvatlardan etil alkolün oluştuğu fermantasyondur. Başta bira mayası olmak üzere maya mantarlarında ve şarap bakterilerinde gerçekleşir. Hamurun kabarmasını, bira ve şampanyanın köpüklenmesini bu fermantasyonda çıkan CO2 sağlar. Laktik Asit Fermantasyonu  Glikolizin son ürünü olan piruvattan laktik asit oluşmasıdır. Yoğurt bakterilerinde, yeterli O2 gelmediği durumlarda omurgalıların kas hücrelerinde, memelilerin olgun alyuvar hücrelerinde gerçekleşir.

BiyolojiHikayesi

Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!

Bilgilerimiz

Adres

Efeler-Aydın

Email

info@biyolojihikayesi.com

Phone

................

Bülten

© Biyoloji Hikayesi. All Rights Reserved. Designed by Biyoloji Hikayesi
Distributed By: Hamza EROL