Konu Detayı Sayfası
► Anne ve babada bulunan özelliklerin dölden döle aktarılmasına Kalıtım, bunu inceleyen biyolojinin alt dalına ise Genetik denir.
► Kalıtımın temelleri Gregor Mendel tarafından atılmıştır.
► Mendel; çalışmalarında bezelyeleri kullanmış ve melezleme çalışmaları yapmıştır.
Mendel'in başarılı olmasının dayandığı temel esaslar;
♦ Araştıracağı materyali iyi seçmiş olması,
♦ Deneyleri dikkatli planlamış olması,
♦ Çok fazla veri toplamış olması
♦ Matematiksel analizler kullanmış olması esaslarına dayanır.
⇒ Karakter: Bir türün bireyleri arasında çeşitlilik gösteren, nesilden nesile aktarılabilen özelliklere karakter denir. Örnek; göz rengi, saç şekli, kangrubu, çiçek rengi, tohum şekli vb.
⇒ Özellik: Karakterleri oluşturan her bir ayrı tipe özellik denir. Örnek; mavi ve kahverengi göz, uzun ve kısa boy, mor beyaz çiçek, buruşuk düz tohum gibi.
⇒ Gen: DNA üzerinde yer alan ve bir kalıtsal özelliğin genetik şifresini oluşturan birimlere Gen denir. Gen yaklaşık 1500 nükleotitten oluşan DNA parçasıdır. Genler genellikle harflerle gösterilir. (A, a, Ak, XR gibi) Diploit canlılarda her bir karakterden iki gen sorumludur. Haploit canlılarda ise bir gen sorumludur. Genler çekirdekteki DNA'da yer alan ve canlıdaki tüm kalıtsal özellikleri belirleyen DNA parçalarıdır.
⇒ Alel (Alel Gen): Bir karakterin kalıtımından sorumlu olan gen çeşitlerinden her birine Alel Gen denir. Kısaca genin farklı formlarıdır. Alel sözcüğü yaygın olarak alel gen veya genin aleli olarak da ifade edilmektedir. (Aa, AA, aa gibi) Bir karakteri belirleyen alel gen sayısı ikiden fazla olabilir. (çok alellik) Ancak diploit (2n) kromozomlu bir canlıda bir karakter en fazla iki alel gen ile belirlenir.
⇒ Lokus: Alel genlerin homolog kromozomlar üzerinde karşılıklı olarak bulunduğu bölgelere Lokus denir.
⇒ Homolog Kromozom: Döllenme sırasında biri annenin yumurtası ile diğeri babanın spermi ile yavruya geçen kromozom çiftleridir. Şekil ve büyüklükleri aynıdır. Karşılıklı lokuslarında aynı özelliği belirlemede görev alan genleri taşırlar.
⇒ Genotip: Canlının sahip olduğu genlerin tümüdür. İnsan türü için 30 - 33.000 gen olduğu düşünülmektedir.
⇒ Fenotip: Genotip ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan dış görünüştür. Canlının gözlenebilen dış özellikleridir. Sarı saç, esmer ten, yeşil göz gibi.
Canlıda Kromozom Durumuna Göre Genotip ve Fenotip Örnekleri | ||
Genotip | Fenotip | Kromozom Durumu |
AbDe | AbDe | Haploit Canlı (n) (Örneğin; erkek arılarda) |
AabbDdEE | AbDE | Diploit Canlı (2n) (Örneğin; insan) |
AaaBBbdddEEE | ABdE | Triploit Canlı (3n) (Örneğin; bitkilerde besi doku) |
⇒ Homozigot Genotip (Saf - Arı Döl): Diploit bir canlıda (2n) karakteri belirleyen alellerin aynı olmasıdır. (AA, aa, XRXR gibi)
⇒ Heterozigot Genotip (Melez = Hibrit Döl): Diploit bir canlıda (2n) karakteri belirleyen alellerin farklı olmasıdır. (Aa, Bb, XRXr gibi)
⇒ Dominant (Baskın) Gen: Fenotipte etkisini her durumda gösteren gendir. Büyük harf ile gösterilir. Genotip hem homozigot (AA) hem de heterozigot (Aa) durumda iken fenotipe yansıyarak etkisini gösterir.
⇒ Resesif (Çekinik) Gen: Diploit bir canlıda (2n) sadece homozigot durumda iken fenotipte etkisini gösteren gendir. Küçük harfle gösterilir. (aa, bb, xrxr gibi)
⇒ Genom: Bir canlının DNA'larında yer alan nükleotit dizilerinin oluşturduğu kalıtsal bilginin tamamıdır.
⇒ Gen Havuzu: Bir popülasyonda, üreme yeteneğindeki bireylerin sahip olduğu tüm alellerin toplamıdır.
⇒ Gen frekansı: Bir popülasyondaki bir alelin ortaya çıkma sıklığıdır.
⇒ Parental Döl: Atasal demek olup P kısaltması ile gösterilir. Çaprazlamalarda kullanılan ilk kuşağı temsil eder.
⇒ Filial Döl: Kuşak, nesil anlamına gelir. Çaprazlamalarda elde edilen birinci kuşak için F1, ikinci kuşak için F2 kısaltmaları kullanılır.
⇒ Gamet: Üreme hücresidir. (Sperm, yumurta polen gibi) Diploit canlılarda mayoz bölünmeyle oluşan haploid kromozom setini içeren eşey (üreme) hücreleridir. G kısaltması kullanılır. Gametlerde her özellik için bir alel bulunur.
⇒ P: Parental, atasal bireyler
⇒ F1: Atasalların ilk kuşağı
⇒ F2: Atasalların ikinci kuşağı
⇒ GO: Genotip dağılımı ve oranları
⇒ FO: Fenotip dağılımı ve oranları
⇒ Bağımsız Genler: Farklı karakterlere ait olan genlerin ayrı ayrı kromozomlar üzerinde yer almasıdır. Bu genler mayoz sırasında rastgele ayrılarak gametlere dağılırlar.
⇒ Bağlı Genler: Farklı karakterlere ait olan genlerin aynı kromozom üzerinde yer almasıdır. Mayoz sırasında bu genler üzerinde yer aldıkları kromozomlarla birlikte hareket ederek aynı gametlere giderler.
⇒ Çaprazlama: Döllenme sırasında anne ve babaya ait genleri taşıyan gametlerin nasıl birleştirildiğinin gösterilmesidir.
Gregor Mendel, kalıtımla ile ilgili çalışmalarında Bezelye bitkisini kullanmıştır. Çalışmaları 10 yıldan fazla sürmüştür.
► Kısa zamanda döl veren bir bitki olması
► Ekonomik maliyetinin az olması
► Doğal ortamda kolay yetiştirilebilir olması
► Tozlaşması sırasında, çiçek yapısının yabancı polenleri engelleyici yapıda olması
► Dıştan gözlenebilen karakter sayısının çok olmasıdır.
► Mendel'in yaşadığı dönemde Gen ve Kromozomlar bilinmiyordu. Mendel bunların yerine kalıtım etkeni ya da kalıtım faktörü terimlerini kullanmıştır.
![]() |
1. Gen Kavramı
► Mendel karakterlerin ortaya çıkmasında kalıtım faktörlerinin etkili olduğunu belirtmiştir. Günümüzde bu faktörleri alel (gen) denilmektedir.
► Her karakter için, biri anneden diğeri babadan yavruya geçen bir çift faktör (alel genler) olduğunu belirtmiştir.
2. Ayrılma Prensibi
► Bir karakterin ortaya çıkmasını sağlayan bir çift faktörün (alel genlerin), gametleri oluşturuken birbirlerinden ayrılarak farklı gametlere geçtiğini belirtmiştir. Mendel mayoz bölünmenin varlığını bilmiyordu.
3. Gizlilik ve Baskınlık Yasası
► Farklı görünüşteki iki arı döl bezelyeyi çaprazladığında (mor, beyaz gibi), birinci döldeki tüm bireylerin aynı özellikte (mor renkte) olduğunu ve ebeveynlerden sadece birine (baskın olana) benzediğini görmüştür. Bunun üzerine bazı birimlerin (genlerin) gizli kaldığını, bazılarının ise baskınlık göstererek ortaya çıktığını açıklamıştır.
4. Benzerlik Yasası
► Birbirine zıt iki arı dölü (AA x aa) tozlaştırdığında F1 dölündeki tüm bireylerin birbirinin aynısı olduğunu (Aa) görmüştür. Buna Mendel'in Benzerlik Yasası denir. F1 bireylerin tamamı ebeveynlerinin birinden baskın gen (A), diğerinden çekinik gen (a) aldığı için heterezigottur. Böyle bireylere Hibrit = Melez bireyler denir.
5. Bağımsız Dağılım Yasası
► Birden fazla karakter yönünden heterezigot olan bireyler (AaBbDd gibi) çaprazlandığında genler gametlere dağılırken birbirlerinden ayrılarak bağımsız bir kombinasyonla bir araya gelirler. Bundan dolayı çaprazlamalar sonucunda bireylerin hangi oranlarda oluşabileceği tahmin edilebilir.
► Mendel yasaları monohibrit ve dihibrit çaprazlamalarda net olarak görülecek ve anlaşılacaktır.
► Mendel yasaları genlerin bağımsız olması durumunda geçerlidir. Mendel çalışmalarını bağımsız genler üzerinden yürütmüştür. Mendel yasalarında mayoz, bağlı gen, krossing over, eş baskınlık, eksik baskınlık ve çok alellik kavramları yoktur.
► Olasılık; her zaman gerçekleşmeyen ancak gerçekleşmesi beklenen olaylardır.
► Mendel kalıtım ile ilgili çalışmalarında olasılık ilkelerini doğru bir şekilde kullanmıştır.
Bu olasılık ilkeleri şunlardır.
1. Şansa bağlı bir olayın, bir kez denenmesinden elde edilen sonuçlar, aynı olayın daha sonraki deneme sonuçlarını etkilemez. Yani bağımsız olayların sonuçları bağımsızdır. Örneğin; havaya atılan metal bir paranın yazı gelme olasılığı ½, tura gelme olasılığı ½'dir. Para 5 kez havaya atıldığında 5'inde de yazı gelmişse 6.atışta yazı ya da tura gelme olasılığı yine ½'dir.
Örnek; Aa genotipine sahip bireyin a aleline sahip bir gamet oluşturma olasılığı nedir?
Açıklama: Aa genotipine sahip birey iki çeşit gamet oluşturabilir. Gametin birinde A, diğerinde a alelleri bulunur. Bu durumda a alellini bulundurma ihtimali ½'dir.
2. Şansa bağlı olan iki bağımsız olayın, aynı anda birlikte olma olasılığı, bunların ayrı ayrı olma olasılıklarının çarpımına eşittir. Örneğin; aynı anda iki metal para havaya atıldığında birinci parada yazı gelme olasılığı ½, ikinci parada yazı gelme olasılığı ½'dir. İki metal parada aynı anda yazı gelme olasılığı ½ x ½ = ¼ 'tür.
Örnek; AaBbDd genotipine sahip bir bireyin aBd genotipine sahip bir gamet oluşturma olasılığı nedir? (Genler bağımsızdır)![]() |
Örnek;![]() |
► Gametler mayoz bölünme ile oluşurlar.
► Dişi gamet yumurta, erkek gamet spermdir.
► Bu gametler haploit kromozomlu olup ata bireyin kromozom sayısının yarısını taşırlar.
► Döllenme ile anne ve babanın gametlerinde bulunan kromozomlar ve üzerindeki genler yeni oluşan yavrunun ilk hücresi olan zigota geçer.
► Her gamette bir karakterle ilgili bir alel bulunur. Bir karakter yönünden homozigot genotipli bireyler tek çeşit, heterozigot genotipli bireyler iki çeşit gamet oluştururlar.
![]() |
► Homozigot genotipli bireyler mayozla tek çeşit gamet oluştururlar.
► Homozigot karakter sayısının fazla olması gamet çeşitliliğini etkilemez.
![]() |
► Heterozigot genotipli bireyler mayozla 2n çeşit gamet oluşturur. Buradaki n genotipteki heterozigot karakter sayısını ifade eder.
► Heterozigot katakter sayısı gamet çeşitliliğini artıran bir durumdur.
► Heterozigot olan bir karakter (Aa) 2 çeşit gamet oluşturur.
![]() |
Diploit canlılarda normal olan bir gamette her karakter ile ilgili en fazla 1 alel çeşidi bulunur. Aynı gamette aynı karakterle ilgili 2 alel bulunamaz. Örneğin; AaBbCc genotipli bir bireyin oluşturabileceği herhangi bir gamette AaBc alelleri bulunamaz. (Aa alellerinden birinin olması gerekir.) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
► Farklı karakterlere etki eden alellerin (genlerin) farklı kromozomlar üzerinde bulunmasına Bağımsız Gen denir.
► Genler bağımsız ise; gen sayısı = kromozom sayısıdır.
► Diploit canlılarda çiftler halinde bulunan aleller gamet oluşumu sırasında ayrılırlar ve her gamet bu alellerden sadece birini alır.
► Bir ya da daha fazla karakter yönünden bağımsız genlere sahip olan homozigot bireyler mayoz sonucu tek çeşit gamet oluştururlar.
Örnek; AAbbDDeeXX genotipine sahip bir bireyde tüm karakterler homozigot olduğu için mayoz sonunda oluşacak gamet çeşidi 1'dir. Burada tüm karakterler homozigot olduğu için n (heterozigotluk) sayısı 0'dır. Yani 20 = 1 olur. |
► Gamet çeşitliliğini heterozigot karakter sayısı belirler.
► Homozigot karakter sayısı gamet çeşitliliğini etkilemez.
► Bir canlının genotipinde heterozigot karakter sayısı arttıkça mayoz sonunda oluşturabileceği gamet çeşidi sayısı da artar.
► Heterozigor karakter sayısı 2n formülü ile hesaplanır. n = heterozigot karakter sayısıdır.
Örnek; AaBbddEe genotipindeki bir bireyin mayoz sonunda oluşturabileceği gamet çeşidi kaçtır? Burada n sayısı 3'tür (AaBbEe) homozigot karakterleri dikkate almayız. 23 = 8 çeşit gamet oluşturur.
![]() |
![]() |
► Farklı karakterlere ait aleller (genler) aynı kromozom üzerinde yer alıyorsa bu genlere Bağlı Genler denir.
► Bağlı genler mayoz sırasında bağımsız olarak gametlere gitmezler. Aynı kromozom üzerinde yer alanlar kromozom ile birlikte hareket ederek aynı gametlere giderler.
► Bundan dolayı bağımsız genlere göre daha az çeşit gamet oluşur.
► Krossing over bilindiği üzere bağlı genlerde olur.
► Bu durumda bağlı genlerde gamet çeşitliliğini hesaplarken iki yol izlenir.
1. Mayoz sırasında krossing over gerçekleşmez ise oluşacak gamet çeşidi;
► Kromozom üzerinde en az 1 tane heterozigot karakter bulunuyorsa 2 çeşit gamet oluşur. Kromozomlardan biri üzerindeki genlerle bir gamete, öbürü diğer gamete gider. Kromozomlar üzerinde kaç tane heterozigot karakter olursa olsun krossing over yoksa daima 2 çeşit gamet oluşur.
![]() |
2. Mayoz sırasında krossing over gerçekleşmiş ise oluşacak gamet çeşidi;
► Genler sanki bağımsızmış gibi düşünülür.
► Tüm heterozigot karakterler sayılarak 2n formülüne uygulanır.
► Çünkü aynı kromozomlar üzerinde yer alan bağlı genler mayoz sırasında krossing over olayı ile birbirinden ayrılır.
► Mayoz sırasında krossing over olayı bağlı genler arasındaki bağlantıyı bozar. Bunun sonucunda Rekombinant Gametler oluşur. Bu gametlerin döllenmesiyle rekombinanat bireyler oluşur. Bu olay kalıtsal çeşitliliği arttırır.
![]() |
![]() |
Örnek; Genotipi AaEeFFRrZz şeklinde olan bir bireyde, A ve Z genleri ile E ve F genleri bağlı genlerdir. Diğer genler bağımsızdır. Buna göre; A) Canlının diploit hücresini çiziniz. B) Bu canlı kaç kromozomludur? C) Kaç karakter bulundurur? Ç) Alel gen sayısı kaçtır? D) Alel gen çifti sayısı kaçtır? E) Krossing over varsa kaç çeşit gamet oluşturur? F) Krossing over yoksa kaç çeşit gamet oluşturur? G) Tüm genler bağımsız olsaydı kaç çeşit gamet oluşurdu? Çözümü:A) B) 2n = 6 kromozomludur. C) 5 karakter bulundurur. (Aa, Ee, FF, Rr, Zz) Ç) Alel gen sayısı 10'dur. (A, a, E, e, F, F, R, r, Z, z) D) Alel gen çifti sayısı 5'tir. (Aa, Ee, FF, Rr, Zz) E) Krossing over varsa heterozigot karakter sayısı 24 = 16 çeşit gamet oluşur. F) Krossing over yoksa heterozigot karakter sayısı 23 = 8 çeşit gamet oluşur. G) Heterozigot karakter sayısı 4'tür. 24 = 16 çeşit karakter oluşur. |
Örnek; Genotipi AaBbccDd şeklinde olan bir bireyde A ve b genleri bağlı genlerdir. Buna göre bu canlı mayoz bölünme sırasında; A) En az kaç çeşit gamet oluşturur? B) En fazla kaç çeşit gamet oluşturur? Çözümü: A) En az kaç çeşit gamet denildiği için krossing overin gerçekleşmediği düşünülür. Buna göre; heterozigot karakter sayısı 2'dir. 22 = 4 çeşit gamet oluşturur. B) En fazla kaç çeşit gamet oluşturur dediği için krossing over olduğu düşünülür. Tüm heterozigot karakterler dikkate alınır. n = 3'tür. 23 = 8 çeşit gamet oluşturur. |
![]() |
► Çok karakterli çaprazlamaları kolaylaştırmak için kullanılır.
► Bu yöntemi uygularken her bir gen çiftinin, gamet oluşumu sırasında birbirinden ayrılarak bağımsız davrandığı düşünülür.
► Her bir karakter birer monohibrit çaprazmış gibi düşünülerek çaprazlama yapılır.
Örnek; AaBbccDd genotipine sahip bir bireyde genler bağımsızdır. Bu canlı mayoz sırasında kaç çeşit gamet oluşturur? Çatallama yöntemine göre bulunuz. Çözüm: 23 = 8 çeşit gamet oluşturur. |
![]() |
Örnek; AaBbCc genotipine sahip bir bireyin oluşturacağı gamet çeşitlerini Çatallandırma yöntemi ile bulunuz. Çözüm: 23 = 8 çeşit gamet oluşturur. |
Çatallandırma yöntemi kullanılırken alellerden biri alınır ve diğer alellerin homozigot (tek çizgi) ya da heterozigot (çatal) olmasına göre dallandırılır. Sonuçta oluşacak kombinasyon sayısı gamet çeşidi sayısını verir. |
► Bağlı genlerde bir kromozom boyunca yer alan genlerin düzenli sırasının gösterilmesidir.
► Mayoz sırasında kromozom üzerindeki genler arasındaki mesafe ne kadar fazla ise krossing over olma ihtimali o kadar yüksektir.
► Krossing over; rekombinant gametler oluşturan bir olaydır.
► Bir mayozda krossing over olma sıklığı kromozom haritalarının yapılmasında kullanılır.
Örnek; |
Konuya Ait Çıkmış Sorular
Diploit bir bireyin kromozomlarında;
I. Bir özelliği kontrol eden genin çekinik alelinin otozomal kromozomlardan sadece birinin üzerinde bulunması,
II. Bir özelliği kontrol eden genin çekinik alelinin otozomal kromozomların her ikisi üzerinde bulunması,
III. Bir özelliği kontrol eden genin baskın alelinin otozomal kromozomlardan sadece birinin üzerinde bulunması,
IV. Bir özelliği kontrol eden genin baskın alelinin otozomal kromozomların her ikisi üzerinde bulunması
Durumlarının hangilerinde genin kontrol ettiği çekinik özellik bu bireyde ortaya çıkar?
(YKS-TYT Örnek Soruları)
A. Yalnız IDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
Yukarıdaki soyağacında, bir özelliği fenotipinde gösteren bireyler siyah renkle gösterilmiştir.
Soyağacındaki bilgilere göre, bu özelliğin kalıtımı,
I. X kromozomunda mutasyonla ortaya çıkan baskın bir genle
II. Otozomal taşınan çekinik bir genle
III. Y kromozomunda mutasyonla ortaya çıkan baskın bir genle
IV. Otozomal taşınan baskın bir genle
V. X kromozomunda çekinik bir genle
Taşınma biçimlerinden hangileriyle gerçekleşir?
(1999-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. I ve IIDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
Penisilin ve tek bir bakteri türü ile normal besi ortamı içeren iki petri kabında aşağıdaki şemada gösterilen deney yapılmıştır.
Bu deney sonucu,
I. Aynı türe ait bireyler farklı kalıtsal özellikler gösterir.
II. Aynı besini kullanan bireyler, besin açısından rekabete girer.
III. Ortamın yeni koşullarına uyabilen bireyler bu koşullarda yaşamaya devam eder.
İfadelerinden hangileriyle açıklanabilir?
(1999-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. Yalnız IDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
İnsan kanında bulunan olgun alyuvarlar,
I. Karbondioksit bağlama
II. DNA sentezi yapma
III. Antikor sentezleme
Olaylarından hangilerinin gerçekleştiremez?
(1999-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. Yalnız IDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
Bir ailede anne, A özelliği bakımından baskın fenotiptedir ve bu özelliğin çekinik genini de taşımaktadır (heterozigot).
Babanın genotipi aşağıdakilerin hangisindeki gibi olursa, çocukların fenotipinde bu çekinik özellik kesinlikle görülmez?
(2000-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))
A. AADoğru Cevap İçin Tıklayınız...
Konu İle İlgili Sorular
Aşağıda 5 karakter yönünden Eren, Burak ve Nazife'nin genotipleri verilmiştir.
Eren; AaBbCCddEeXY
Burak; aaBBCcDdEEXY
Nazife; AABBccDdeeXX
Buna göre; Eren, Burak ve Nazife'nin Mayoz bölünme sonucu oluşturabilecekleri gamet çeşidi sayılarını belirtiniz.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Ali öğretmen sınıfta biyoloji dersinde kalıtım ile ilgili bazı temel kavramları işlemiştir. Sınıftaki bazı öğrenciler kalıtımla ilgili kavramları tanımlamıştır. Bu öğrencilerden hangilerinin yaptığı açıklamalar doğru ifade edilmiştir. Belirtiniz.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Kalıtımla ilgili bazı kavramların açıklamaları aşağıda verilmiştir. Açıklamaları verilen kavramları karşılarına yazınız.
I. Canlıların sahip olduğu özelliklerin nesilden nesile aktarılmasıdır.: …………
II. Bir canlının sahip olduğu genlerin bütünüdür.: ……………
III. Canlının dıştan gözlenebilen ve ölçülebilen özellikleridir.: …………
IV. Diploit hücrelerde, fenotipte etkisini sadece Homozigot durumda iken gösteren aleldir.: …………
V. Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında aynı karakter üzerine etki eden, anne ve babadan gelen her bir gen çeşididir. : …………
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Homozigot mor çiçekli bir bezelye ile beyaz renkli bir bezelye bitkisi çaprazlanıp elde edilen döllerin kendileştirilmesiyle elde edilen döllerin Fç, Fo, Gç, Go oranlarını ve çeşitlerini çözerek gösteriniz. (Mor çiçekli bezelye beyaz çiçekli bezelyeye baskındır.) (Fç: Fenotip Çeşidi Fo: Fenotip Oranı Gç: Genotip Oranı Go: Genotip Oranı)
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Bir genin eş baskın olan alellerini genotipinde bulunduran normal bir insanla ilgili;
I. Eş baskın alellerin her ikisinin de etkisi fenotipte gözlenir.
II. Bireyin farklı doku hücrelerinde eş baskın alellerden herhangi birinin etkisi açığa çıkar.
III. Bireyin oluşturacağı gametlerde eş baskın aleller birlikte bulunur.
İfade edilenlerden hangileri doğrudur?
A. Yalnız IDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
KkOOzzMm genotipli bir bireyde O ve m genleri bağlıdır.
Buna göre, genotipi verilen bireyin oluşturabildiği gamet çeşidi sayısını hesaplayarak yazınız.
(krossing-over yok)
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Tabloda kalıtım ile ilgili bazı kavramlar I numaralı sütunda ve bu kavramlara ilişkin açıklamalar II numaralı sütunda verilmiştir.
I | II | ||
---|---|---|---|
1. | Dominant | a. | Genin kromozom üzerinde bulunduğu bölge |
2. | Resesif gen | b. | Fenotipte her durumda etkisini gösteren genler |
3. | Lokus | c. | Diploit canlılarda sadece homozigot durumda etkisini gösteren gen |
4. | Alel gen | d. | Anne ve babadan gelen bir karakterin kalıtımından sorumlu gen çifti |
Tablodaki kavramlar ve açıklamaların doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir.
A. 1 → a 2 → b 3 → c 4 → dDoğru Cevap İçin Tıklayınız...
AaBb genotipli bir canlı;
a. Genler bağımsız ise kaç çeşit gamet oluşturur.: ………
b. Genler bağlı ise (A ve B genleri bağlı) canlının krossing overli ve krossing oversiz oluşturabileceği gamet çeşitlerini bulunuz.
Krossing Overli: …………
Krossing Oversiz: ………
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Dört farklı canlının genotipleri numaralandırılarak aşağıda gösterilmiştir.
I → AaBbCcDd
II → AABbCCDd
III → AaBBCCDD
IV → AaBBCcDD
Numaralı bireylerden hangilerinin oluşturabileceği gamet çeşidi sayılarını yazınız.
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Şekilde diploit bir canlının sahip olduğu aleller ve kromozomlardaki dizilimler verilmiştir.
Buna göre bu canlı mayoz bölünme ile en çok kaç çeşit üreme hücresi oluşturabilir?
(Krossing over gerçekleşmemiştir.)
Doğru Cevap İçin Tıklayınız...
Öğrencilerimizin TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi sınavlara hazırlanırken kullanabilecekleri bilgileri sunuyoruz. Biyoloji konularında güçlü bir temel oluşturmak ve sınav başarınızı artırmak için doğru adrestesiniz!
Efeler-Aydın
info@biyolojihikayesi.com
................
©
Biyoloji Hikayesi.
All Rights Reserved. Designed by
Biyoloji Hikayesi
Distributed By:
Hamza EROL